fbpx България отбелязва глобалното честване на Деня на Австралия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България отбелязва глобалното честване на Деня на Австралия

На 26-ти януари Българо-Австралийската Бизнес Камара (БАБК) се присъединява към празника на 26 млн. австралийци, които отбелязват годишнината от заселването на страната през далечната 1788 г. Повече от 230 години по-късно Австралия все още е възприемана за далечна и загадъчна територия и тепърва предстои останалият свят да опознае най-стария, най-сухия и най-слабо населен континент на Земята.

БАБК има амбициозната цел да развива бизнес и дипломатическите връзки между България и Австралия. Камарата организира честването на “Australia Day” в София в компанията на членове, нейни партньори, предприемачи и представители на държавните институции. Партньор на събитието е Dandelion Vineyards, които за пореден път осигуряват висококачествено австралийско вино, но с българска следа.

Към днешна дата Австралия е широко възприемана за едно най-добрите места за живот и топ дестинация за пътуване. На 26-ти януари по целия свят австралийците и хората, които обичат страната, се събират да празнуват едно глобално мултикултурно събитие. Празникът е не само повод за радост, но и изразяване на почит към всички аборигени и островитяни от Торесовия проток, станали жертва на колонизацията. Денят на Австралия е и признание на тяхната култура, цивилизация и светоглед.  

БАБК, като част от мрежата Australian Business in Europe, активно развива търговско-икономическите отношения с Австралия, която подслонява една от най-мощните икономики в Азиатско-тихоокеанския регион. Тази година се очаква финализирането на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Австралия, което ще открие нови възможности и ще даде стимул за търговията между Австралия и страните-членки на ЕС,  в това число и България.

А ето и няколко любопитни факти за Австралия:

- Аборигенската култура е най-старата на Земята - смята се, че първоначалните обитатели на континента, аборигените, са били в Австралия между 40 000-60 000 години.

- Австралия е дом на 10 685 плажа, което означава, че са нужни над 29 години, за да посетите различен плаж всеки ден.

- Австралия е втората страна, която дава право на глас на жените през 1902 г.

- Австралия е единственият континент, който няма активен вулкан.

- Австралия създава първия в света закон за предпазните колани през 1970 г.

- Австралия е една от основателките на ООН.