fbpx Половината от потребителите по света биха ползвали гласова команда за плащане на дребни стоки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Половината от потребителите по света биха ползвали гласова команда за плащане на дребни стоки

Половината от потребителите по света биха ползвали гласова команда за плащане на дребни стоки

 

Повече от половината потребители по света биха ползвали гласово активирани технологии като Alexa на Amazon за ниско стойностни плащания, гласи проучване на Paysafe, водещ световен доставчик за плащания. Изследването сочи, че 1 от всеки 10 респонденти (11%) е ползвал гласова команда за удостоверяване на самоличността си при плащане онлайн.

В допълнение, данните сочат, че 53% от потребителите възприемат гласовите технологии като по-бърз и удобен начин за плащане в сравнение с традиционните методи, което на свой ред предполага ръст в употребата на системи за гласов контрол в ежедневието ни. Почти 2/3 (62%) от респондентите споделят, че разнообразието от методи за верификация, като пръстови отпечатъци или гласови технологии, им дава чувство за сигурност при онлайн трансакциите. Въпреки това, мнозинството потребители (81%) се чувстват по-спокойни, ако процесът включва и парола. 

Въпреки осезаемия ръст в употребата на  гласови команди при плащания, потребителите все още са раздвоени относно по-големите си покупки и сигурността, която технологиите за гласова команда предоставят. Само 18% от запитаните биха заплатили за ваканция или резервирали самолетни билети чрез гласова команда. От гледна точка на сигурността, едва 1/3 (37%) считат своята информация за защитена при използването на гласово активирани технологии, а почти половината (45%) не желаят компаниите да имат достъп до личните им биометрични данни.

Докладът на Paysafe Изгубени в трансакциите: Краят на риска?, изследва какво е отношението на потребителите към употребата на биометрични данни преди въвеждането на SCA (Strong Customer Authentication) тази година. Годишното проучване се провежда сред потребители в цял свят.

“Настъпи времето на гласовите технологии за разплащания, наред с появата на по-достъпни и функционални домашни смарт говорители. Потребителите се чувстват все по-комфортно, използвайки гласови команди за поръчка на услуги или умно управление на дома. Въпрос на време е гласовите продажби и плащания да влязат в широка употреба с помощта на смарт уредите и устройствата.”, коментира Дани Чазонов, главен оперативен директор в Paysafe Group.

“Едновременно с това, съвсем разбираеми са притесненията на потребителите по линия на сигурността, когато говорим за гласови команди за плащания. Нашето проучване сочи, че хората са готови да експериментират с покупката на ниско стойностни стоки и услуги, но това със сигурност ще се промени, когато започнат да се чувстват по-комфортно, използвайки гласовата активация. След създаването на потребителска база, може да отнеме години преди да се забележи рязък ръст в употребата на този нов вид технология.”, допълни Чзонов.

Facebook коментари