fbpx Отличиха най-добрите в надпреварата “Експортьор на годината” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха най-добрите в надпреварата “Експортьор на годината”

За шеста поредна година сайтът exporter.bg връчи наградите “Експортьор на годината” 2017 – единствената класация в България с фокус върху малките и средните компании – износители. Патрон на събитието бе Министерството на икономиката в партньорство с Националния статистически институт и Българската агенция за експортно застраховане.

Голямата награда за Най-големи приходи от експорт през 2017 г. спечели Лемприер Уул ЕООД, а призът за Динамика на развитие отиде при Кремио ЕАД. Плакетите на победителите бяха връчени от заместник – министъра на икономиката Александър Манолев. Наградата за Устойчивост на развитие спечели Марица Олио АД, които получиха своя приз от Панайот Филипов, председател на Българската агенция за експортно застраховане.

„2017 година беше една от най-успешните по отношение на износа, отбелязахме значителен за последните години ръст от 15%. Достигнахме 28 млрд. евро от експорт, все още нямаме обобщените данни  за 2018 г., но тенденцията показва, че запазваме доброто темпо и изнасяме стоки средномесечно за 2,2 млрд. евро“, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалната церемония в Софийската опера и балет.
Той подчерта, че в Топ 10 на експортните ни пазари има само една държава извън ЕС – съседна Турция, което показва, че родните производители се налагат на най-конкурентния пазар - този на ЕС. Китай се доближава все повече до Топ 10, което означава, че българските компании са предприемчиви, движат се в крак със световните тенденции и успяват да предложат конкурентен продукт дори на пазари като Далечния Изток.
„Номинираните и победителите тази вечер, допълни заместник – министър Манолев, потвърждават нещо много важно -  в структурата на експорта все по-голям дял заемат стоки и продукти на нашата индустрия, т.е. България вече не е само доставчик на суровини, а страна, чиято икономика произвежда готова продукция и успешно я реализира на чуждите пазари.”

Гостите на церемонията бяха специално приветствани от директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, който заяви, че екипът на операта е един от успешните „експортьори” на българското оперно изкуство и талант. Академик Карталов връчи специална награда на победителите – годишен абонамент за постановките на Националната ни опера.

Освен трите големи приза, бяха връчени и награди за Най-големи приходи от експорт през 2017 г. в 8 сектора на българската икономика. Победителите по сектори са: Машиностроене – АПС Трейдинг ООД;  Минна и добивна индустрия – Дионисомарбле – България ЕООД;  Фармация – Джи И Фармасютикълс ООД; Текстил – Лемплиер Уул ЕООД;  Транспорт и логистика — Гопет Транс ЕООД;  Храни и Напитки – Марица Олио АД; Парфюмерия и Kозметика – Рубелла Бюти АД; Производство на основни метали – Просал Тюбс ЕАД.