fbpx Хората се връщат в офисите, но компаниите не предвиждат увеличение на площите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хората се връщат в офисите, но компаниите не предвиждат увеличение на площите

Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, а 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса.

Над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7%.

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора, тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. 35% от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от COVID-19, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.