fbpx Показват марка за над милион британски лири | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Показват марка за над милион британски лири

Показват марка за над милион британски лири

Марката, поставила началото на филателията, ще видят посетителите на изложението „Булколекто 2014“. „Черното пени“ ще бъде експонирана в бронирана витрина в палата 7 на Международен панаир Пловдив от 24 до 26 октомври.

Късчето хартия, чиято цена днес надхвърля eдин милион английски лири, се появява на 6 май 1840 година във Великобритания. Марката e наречена "Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от „Черното пени” с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

По повод на неговата 175-годишнина Съюзът на българските филателисти (СБФ) ще покаже първата в историята марка по време на „Булколекто 2014“. Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив. На годишнината на ФЕПА е посветен блок от четири марки на тема „История на електрическия трамвай“, който ще бъде пуснат в употреба в деня на откриването на „Булколекто“.

На 150 табла ще бъдат подредени колекциите на участниците във Филателна изложба „България – Португалия“, а експонатите са мадалисти от национални и международни конкурси. Проявата се организира от СБФ и Международен панаир Пловдив под патронажа на посланика на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Ще бъде валидиран пощенски блок, представящ знаменития португалски мореплавател Фернандо Магелан. 

Панаирът на колекционерите „Булколекто“ е единствен в България. Показват се сбирки от филателията, нумизматиката, бонистика, фалеристика и други колекционерски области. Участват фирми, предлагащи аксесоари, пощенски администрации, издателства за специализирана литература.