fbpx Почти 8000 души са подобрили дигиталните си умения чрез глобална инициатива | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти 8000 души са подобрили дигиталните си умения чрез глобална инициатива

За трите месеца от началото на глобална инициатива, целяща да помогне на 25 милиона души по света да получат повече дигитални умения през 2020 г. Microsoft, LinkedIn и GitHub достигнаха до повече от 10 милиона обучаващи се в 231 държави и територии чрез opportunity.linkedin.com.

В България близо 8000 души са се възползвали от възможността, което поставя страната ни на 70-то място по брой обучаеми в света. В глобален план най-популярните обучения са тези за софтуерни разработчици, специалисти в обслужването на клиенти и анализатори на данни.

У нас също сред най-предпочитаните умения са тези на програмистите, следвани от търговските представители и мениджърите на проекти. Проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в началото на годината, показва, че сред най-нужните на работодателите кадри са квалифицираните специалисти по информационни технологии.

„В Microsoft вярваме, че в тези предизвикателни времена придобиването на нови умения и повишаването на квалификацията са по-важни от всякога. В духа на непрестанните ни усилия да помагаме за развитието на обществото винаги търсим нови начини да надградим и да използваме нашите технологии. Стремим се да дадем възможност на хората по целия свят да добият нови умения, да поемат по нов професионален път и да бъдат в крак с най-новите изисквания на пазара на труда”, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country.

Като предоставя възможност за придобиване на нови цифрови умения от онази част от населението, която има най-голяма нужда от тях, и за преквалифициране на служители, които са засегнати от COVID-19, Microsoft ще продължи да насърчава икономическия възход и да помага за обособяването на разнообразната работна сила на бъдещето.