fbpx 9% ДДС за заведенията, Н-18 влиза от март 2021 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

9% ДДС за заведенията, Н-18 влиза от март 2021 г.

9% ДДС за заведенията, Н-18 влиза от март 2021 г.

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Това съобщи пресслужбата на правителството в прессъобщение, съгласувано с Министерството на финансите.

Премиерът Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", е изтъкнал министър-председателят Борисов. Той е акцентирал, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100 процента на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", е казал още премиерът Борисов.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас", са посочили представителите на браншовите организации.

На срещата е било договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата е било посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм". Било е дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които са били договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Facebook коментари