fbpx Стартира есенното издание на „Книги за смет” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стартира есенното издание на „Книги за смет”

етикети

Kaufland България е основен партньор на есенното издание на „Книги за смет“, което ще се проведе на 26 септември в София и Плевен и на 27-и в Пловдив. След успешното лятно издание на кампанията, в което бяха събрани и рециклирани над 5 тона пластмасови отпадъци, нови три града се включват в кампанията тази есен.

„Книги за смет“ е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Всеки желаещ да участва в кампанията може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа.

26 септември:

София

  • хипермаркет Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ 3;
  • хипермаркет Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен“ 36.

Плевен

  • хипермаркет Kaufland, ул. "Сан Стефано"80.

27 септември:

Пловдив

  • хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47;
  • пред сградата на Общината

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ е необходимо да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът" и др.

Тази година кампанията „Книги за смет” се провежда при засилени мерки за сигурност и при спазване на всички епидемиологични разпоредби на Министерство на здравеопазването. По време на събитието допустимото разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични обозначения, така че да се спазва необходимата дистанция. Организаторите са предвидили ръкавици и предпазни шлемове за своите екипи, както и дезинфектанти, които ще бъдат достъпни за всички посетители. Книгите няма могат да бъдат разлиствани и разглеждани, а кориците и ще бъдат покрити със специален ламинатен слой за лесна дезинфекция.

Организатори на кампанията са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Към тях за втора поредна година се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic* - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

В рамките на лятното издание на кампанията, което се проведе през юни на територията на Велико Търново, Бургас и Варна, за броени часове бяха събрани близо 5 тона пластмаса, като от първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 70 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.