3D монитор без очила

 LG Electronics представи първия в света 3D монитор без очила D2000, който използва технология за проследяване на погледа (eye-tracking). Чрез нея той поддържа оптимално качество на 3D картината спрямо различни ъгли на гледане, от които зрителят консумира съдържанието. 20-инчовият монитор е разработен като многофункционален дисплей за забавление, способен да възпроизвежда игри, филми и снимки по изключително реалистичен начин.
Триизмерният ефект, работещ без нуждата от каквито и да било очила на монитора D2000 се постига чрез автостереоскопичен 3D екран (parallax barrier) и технологията за проследяване на погледа. Комбинацията от тези две технологии в един продукт би трябвало да отвори едно изцяло ново поле за развитие на 3D дисплеите, които работят без очила.

Наличните 3D технологии, при които не е необходимо използването на специални очила, задължават зрителите да стоят на точно определено място и ъгъл спрямо дисплея. Но сега потребителите могат да се движат по-свободно и да гледат от повече позиции. Функцията за проследяване на погледа при D2000 работи чрез специална камера, която е вградена в екрана. Тя улавя движението на погледа на зрителя в реално време. Събраната информация се използва за определянето на точната позицията и ъгъла на гледане на човека спрямо монитора. Въз основа на позицията на зрителя се настройва и самата картина за оптимален 3D ефект.
Освен възможността за възпроизвеждане на създадено в 3D съдържание, мониторът предоставя възможност за конвертиране на 2D съдържание в 3D.

Моля коментирайте