fbpx Проект „Горичка в количка“ ще учи практически децата как да опазват околната среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Проект „Горичка в количка“ ще учи практически децата как да опазват околната среда

етикети

Стартира нова инициатива „Горичка в количка“ с откриването на образователен мобилен павилион, оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда. Кампанията е създадена по идея на Магдалена Малеева, основател на сдружение „Горичка“ заедно с партньорите си от Съюза на лесовъдите в България.

Провокирането на любознателност у подрастващите към проблемите с климата е в основата на проекта.

Затова в следващите месеци мобилният павилион ще обиколи над 50 училища в България и ще запознае хиляди ученици как да се грижат за гората и климата. Във всяко едно от учебните заведения партньорите на инициативата – Съюзът на лесовъдите, ще забавлява децата с вълшебни игри за опазване на природата.

Една от каузите на „Горичка“ е да стимулира обществения интерес и този на подрастващите към проблемите от екологично естество. „Нашето поколение е отговорно какво се случва. Затова вярвам, че децата, обучени чрез фургона, ще разкажат на родителите си тези важни уроци и така заедно ще постигнем нужната промяна.“, споделя Магдалена Малеева – основател на сдружението.

Инж. Александър Дунчев - експерт към Югозападното държавно горско предприятие, е един от инициаторите на каузата „Горичка в количка“. Неговата мисия освен да съдейства с материали и идеи, има и стратегическа цел. „Подобни инициативи са мечта за българските лесовъди-педагози. Чрез тях всеки един от нас – дете и родител има шанс да помогне на гората да стане по-устойчива. Имаме намерение „Горичка в количка“ да достигне до много деца в България и този фургон с години да помага на българските лесовъди в обучението. “, заявява инж. Дунчев.

Обзавеждането на мобилния павилион е богато на интерактивни игри, съоръжения за садене, семена, дръвчета, както и образователни материали, съобразени с интересите на днешните деца. Всички игри и материали са направени, така че да провокират желание за експериментиране, за проследяване на ефекта и да инициират активни и последователни действия у децата с мисъл за бъдещето. Те са създадени от Петя Димитрова и Жюстин Томс.

Павилионът е приказно преобразен и пригоден за целите на инициативата и най-вече да привлича интереса на малчуганите. Всички интериорни и екстериорни решения са направени от естествени материали, а на покрива има слънчев панел, като част от цялостната екологична концепция. Оборудването е подбрано, така че децата да имат възможност да се потопят в среда за създаване на по-добро бъдеще. Дизайнерското вдъхновение и мисъл към детайла предоставя на учениците вълнуващи изненади. Отваряйки врати, от „Горичка в количка“ изскача нова вселена от всевъзможни средства. Децата имат на разположение всичко, с което да влязат в ролята на създаващи като садят, поливат, изрязват, подбират, разпознават, опазват и се грижат за природата.