Хакатон за умен град и умен дом събира най-добрите програмисти

Стартира хакатонът Smart the cITy, който ще предизвика най-добрите програмисти в България да разработят проекти за умен град и умен дом. Темата е една от най-актуалните сред обществото в световен мащаб и засяга пряко технологичното развитие и модернизиране на града, както и на собствените ни домове.

Конкурсът за програмистите ще протече в рамките на един месец от 16 април до 16 май. Организаторите на хакатона – софтуерната компания SmartIT, заедно с партньорите си от СофтУни, обявиха темата „Умен град и умен дом“ чрез лайвстрийминг от учебното заведение. Състезанието за технологични идеи е със социална ангажираност и организаторите ще помогнат на проекта финалист да се популяризира.

Участниците ще могат да дават своите предложения, свързани с подобряването функционалността на градския транспорт, уличното осветление, паркирането, решения за по-чист въздух, както и такива, които модернизират технологично дома.

Победителите ще получат парична награда в размер на 3000лв. Събитието, на което финалистите ще защитават проектите си пред журито на 16 май, а до 7 май участниците ще имат възможност да качват своите предложения на smartthecity.smartit.bg, където могат да намерят подробна информация и регламенти. 

Моля коментирайте