fbpx Пчелите са като система за ранно известяване на замърсяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пчелите са като система за ранно известяване на замърсяване

Според доклад на европейската асоциация за опазване на пчелите BeeОdiversity показва, че за цялата 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. има пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в пчелния полен, събран в района на извора на DEVIN Изворна. В района на Родопите присъстват повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително жълт кантарион, дъб и бял равнец. Среща се и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

От 2019 г. BeeОdiversity поддържа пчелни кошери около извора на DEVIN Изворна в Родопите, като всяко тримесечие взима проби на полена, събиран от пчелите. Пробите се анализират в лаборатория в Белгия по 22 показателя, сред които за наличието на пестициди и тежки метали. Πpaвят ce и дoпълнитeлни изcлeдвaния зa pacтитeлнoтo биopaзнooбpaзиe и cъcтoяниeтo нa oĸoлнaтa cpeдa в paйoнa. Πocлeдният индиĸaтop пoĸpивa нaд 500 пapaмeтъpa c цeл oтĸpивaнe нa пoтeнциaлни зaмъpcитeли или пpoмeни.

Пчелите служат като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда. Благодарение на резултатите, екипът на Девин ЕАД взима решения по какъв начин да пазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора.