fbpx Балканското вино и туризма в общ бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Балканското вино и туризма в общ бизнес

Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) тази година ще акцентира върху симбиоза между балканското вино и туризма. Конкурсната част от събитието ще бъде на 16 и 17 май 2013 (четвъртък и петък). Тя ще се проведе при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 18 и 19 май 2013 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Конференция на тема «Виното и винения туризъм на Балканите - Възможности за развитие и сътрудничество» ще бъде проведена на 17 май (петък) от 10:00 до 17:00 часа със съдействието на Българската търговско-промишлена палата. Това е една от водещите новости в програмата на тазгодишния Балканския винен конкурс и фестивал, чиято цел е да докаже пред международния бизнес и винен елит за тясната връзка, съществуваща между дионисиевия елексир и самобитните туристически условия на Балканите при промотирането на целия регион.
Участници в конференцията ще бъдат Балканските търговски камари, Балканските винени асоциации, водещи международни туристически агенции и тур оператори, винопроизводители, световнопризнати фигури във винения бранш, както и представители на българското и Балканско бизнес общество.

За първи път ще бъде организирана и специализирана търговска дегустация за журито на BIWC 2013, за международните вносители, дистрибутори, за посланиците и търговските аташета към посолствата в България, международни винени журналисти и блогъри на 18 май, събота - от 11:00 до 13:00 часa. Желанието на организаторите на събитието е максимално да бъдe oсигурено промотирането на балканските вина като им помогне да заемат полагащото им се място, както на винения пазар, така и на масата на винените любители от целия свят.

Майсторски класове и лекции ще обогатяват фестивалната част на събитието на 18 и 19 май 2013 (събота и неделя) в Гранд Хотел София. Целта на провеждането им е постигането на максимална близост между винените любители и балканското винено богатство. Майсторските класове ще бъдат представени от световни винени фигури като Кристи Кентърбъри MW (САЩ ), Танер Огутоглу (Турция), Константинос Лазаракис MW(Гърция), както и Саша Спиранец (Хърватска ). Сред лекторите на събитието ще фигурират Андреас Викхофф MW (Австрия), Джейми Гууд (Великобритания), Алесандро Гричиоли (Италия), Луиз Алберто (САЩ) и Душан Йелич (Сърбия).