fbpx Бизнесът и дипломатическият корпус у нас с планове за възстановяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бизнесът и дипломатическият корпус у нас с планове за възстановяване

Посланици, висши дипломати от 33 страни, както и топ мениджъри на над 40 водещи компании от общността на БФБЛ взеха среща в Годишна среща с посланиците, която за пета година се организира от Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

„Срещата ни днес отново има за цел да задълбочи диалога между бизнеса, изпълнителната власт и дипломатическия корпус по актуални теми, а настоящият момент ни дава доста поводи за размисъл и възможности за действие. Пандемията доведе до глобален процес на трансформация и предизвикателството пред България е да се възползва оптимално от този шанс и да реализира потенциала си в редица икономически сектори“, заяви председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването.

„БФБЛ вече 23 години работи за това да направи страната ни привлекателна за инвестиции  и добро място за работа и живот, като ангажира всички заинтересовани страни. Чуждестранните дипломати са наши естествени съюзници в стремежа да популяризираме предимствата на страната“, каза Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc., койте бе и модератор на срещата.

„Днес на преден план са темите, свързани с икономическото възстановяване и устойчивост, които да доведат до сигурност и траен просперитет. Като активен участник в европейски и глобални политики в сферата на въглеродно неутрална икономика, цифровия и зеления преход, България и българската дипломация подкрепя развитието на публични и частни партньорства  с активното участие на българския бизнес и гражданско общество“, заяви външният министър в служебното правителство Светлан Стоев.

Дипломатически партньор на срещата тази година бе германският посланик Кристоф Айххорн, който изтъкна предимствата на страната – не само ниски данъци и добре образована работна сила, а и развитието в области като дигиталните технологии и екологосъобразните производства. Над 90% от германските инвеститори в България са удовлетворени от инвестицията си и биха я направили отново, цитира той резултатите от актуално проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Асен Василев, служебен министър на финансите, акцентира върху задачата, която стои пред България – как да инвестира по най-добрия начин публичните средства. По неговите думи инвестициите в образование и преквафиликация на работната сила и осъвременяване на бизнес моделите биха подготвили страната ни за бъдещето. Имаме определени предимства – развит ИТ сектор, изобретателност и нестандартно мислене, свикнали сме на промени, което води до намиране на решения в трудни ситуации, допълни той.

Заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова подчерта два от приоритетите на екипа на министерството – развитието на логистични зони и насърчаването на малките и средните предприятия.