fbpx До 41 пъти над нормите има замърсени плажове по Южното Черноморие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До 41 пъти над нормите има замърсени плажове по Южното Черноморие

Водите на 7, от общо 11 изследвани плажа по южното Черноморие от съвместна проверка на учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители", не отговарят на критериите за чистота. Най-чистият плаж е Харманите в Созопол. При две от локациите - Попски плаж и Приморско юг, замърсяването е екстремално.

Тъй като в изследването са включени само 11 от регистрираните от РЗИ-Бургас 49 основни плажа, се предполага, че има и други с некачествена за къпане вода. Научният екип не иска да паникьосва туристите но все пак трябва да имате предвид следните изводи и препоръки:

Установеното наднормено съдържание на Escherichia coli е индикация за замърсяване от хора и отпадни води, и е строго специфично за отделните плажове. Контактът с бактерията не води автоматично до разболяване. Нейната наличност в наднормени количества, означава възможно присъствие и на  други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се заразите с инфекциозна болест.

Типичните симптоми от замърсена вода са хранителни разстройства, настинки тип „летен грип“, с повръщане и температура, локални инфекции, особено на открити рани и лигавици, конюктивити и др. Съветваме ви при наличие на тези признаци да се обръщате към лекар на който да съобщите за посещението на конкретните плажове.

От Асоциацията съветват да се избягва къпането в морски води, за които има предварителна информация за наличие на замърсяване. И допълват още няколко съвета:

- Създайте навик след къпане в морето да вземате душ. Там където, както за съжаление е нормално за България, няма такива на плажа, посетете първо хотела за такъв.

- Поддържането на добра лична хигиена е предпоставка за безпроблемна почивка! Не забравяйте, че отпадъците по плажа и водата се връщат при вас. Носенето и приемането на храни на плажа е предпоставка за заразяване от мръсни ръце и инфектиран пясък, а отпадъците са това върху което ще легнете, или в което ще се изкъпете на следващия ден.

- Сигнализирайте на районите здравни инспекции когато видите изхвърляне на боклуци в морето, или намерите например тръба с изход във водата.