fbpx Данъкът за стари автомобили ще расте постепенно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Данъкът за стари автомобили ще расте постепенно

Автомобилите с катализатори ще ползват отстъпката от 30%, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50%. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Според промените превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но неотговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, 5, 6 или ЕЕV ще заплащат данъка с намаление от 30% за 2014 г., 20% за 2015 г., и 10% за 2016 г.
Превозните средства, които съответстват на евростандартите пък ще ползват намаление от 40% за Евро 3 и 4 и 50 на сто за тези, съответстващи на Евро 5 и Евро 6.
Същият процент намаление важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке.
В Закона няма изискване за допълнително доказване дали автомобилите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация. Ще се изисква обаче документ за автомобилите с екологична категория.
По данни на Сдружението на общините, които обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, около 30-40 процента от автомобилите са с катализатори, но не отговарят на евростандартите.