fbpx Как да караме безопасно електрическа тротинетка в града | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да караме безопасно електрическа тротинетка в града

Със затоплянето на времето все повече хора у нас избират да се придвижват в градовете с електрически тротинетки. През последните месеци тази форма на персонален транспорт става все по-популярна в България и по света.

Затова Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) провежда своята кампания „Бъдете толерантни на пътя“, която има за цел да повиши информираността на водачите на тротинетки за рисковете и най-вече за добрите практики при използването на такива персонални средства за транспорт. Екипът на асоциацията подбра и набор от съвети и препоръки, които биха могли значително да повишат безопасността при тяхното управление.

Носете каска

Силно препоръчително е използването на предпазна каска, когато управляваме превозно средство като тротинетка. В рискови ситуации това може да ни предпази от тежки мозъчно-черепни травми със сериозни последствия.

Не карайте в насрещното

Практика като тази може да доведе до сериозни пътни инциденти. Не бива да си позволявате каране на електрическа тротинетка срещу посоката на движение, дори на шега. Спазвайте посоката на движение и карайте само на разрешените за това места - по велосипедната инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., като се движите възможно най-вдясно на пътя.

Неравностите на пътя

Един огромен проблем по българските пътища са дупките и неравностите, които са почти навсякъде. Поради своите характеристики, тротинетките са много по-уязвими в това отношение от колите и дори от велосипедите. Често дори най-малката неравност може да доведе до загуба на контрол, особено ако се движим и с несъобразена скорост.

Уважавайте пътните знаци и светофарите

Винаги спирайте на червен светофар и знак STOP. Съобразяването с Правилника към Закона за движение по пътищата е важно не само за шофьорите на автомобили, а и за всички участници в движението.

Внимавайте за места без видимост

От всякъде, където нямаме видимост, може изненадващо да се появи кола, пешеходец, животно или друг обект, а това има потенциала да доведе до опасен за живота сблъсък. Ето защо трябва да управляваме превозните средства със съобразена скорост и повишено внимание. При преминаване в близост до автомобили е важно също да се има предвид рискът от изненадващо отваряне на някоя от вратите.

Пресичайте пешеходни пътеки като пешеходец

На пешеходните пътеки не трябва да се шофира, а да се преминава по тях като останалите пешеходци. В противен случай има риск да нараните някой от пешеходците или пък самите вие да пострадате.

Карайте със съобразена скорост

Електрическите тротинетки много бързо ускоряват или намаляват скоростта, което създава измамното усещане, че ще можем да отреагираме във всяка ситуация. Важно е да караме със скорост, която ще ни позволи да реагираме, ако ситуацията на пътя се промени.

Внимавайте с пешеходците и не ги стряскайте

„Тротинетките са нов участник в движението, бързи са и са тихи, което често прави появата им неочаквана. Повечето пешеходци все още не са свикнали с това. Затова е от ключово значение не само да минаваме покрай тях без да ги блъснем, а и да се уверим, че внезапната ни поява няма да ги уплаши“ - добавя Владислав Стоицов от БАЕМ.

И вратите на магазини могат да са опасни

Може и да звучи смешно, но не е. Карането на електрическа тротинетка по тротоара с несъобразена скорост, може да превърне прозрачните отворени врати на магазините в сериозна заплаха. Същото важи и за непрозрачни врати, висящи ниско табели, както и всякакви други елементи, излизащи от сградите.