Компаниите трябва да се подготвят за новия регламент за защита на личните данни

Компанията за информационен мениджмънт Veritas Technologies обяви, че разработва редица решения и услуги, целящи да помогнат на бизнес организациите в подготовката им за въвеждане на новия Европейски регламент за защита на личните данни, които беше финализиран наскоро от Европейския парламент. Така компаниите ще имат необходимата видимост върху неструктурираните им масиви от данни, за да могат по-лесно да отговорят на новия регламент и съществуващите регулации.

 

Новият Европейски регламент цели да актуализира защитата на личните данни с оглед на съвременните количества от информация, които се генерират, и облачните услуги, като същевременно превърне защитата на данните във фундаментално право, което се регулира еднакво в цяла Европа. Всяка компания, която обслужва клиенти на европейския пазар и събира лични данни е задължена да спазва законодателството. В това число и компании, които са базирани извън Европа. При сериозни нарушения се предвиждат глоби в размер на до 4% от годишните приходи на организацията в световен мащаб или 20 млн. евро, в зависимост коя от двете суми е по-голяма.

 

„Това е най-голямата промяна в закона за защита на личните данни през последните 20 години. Частните лица и бизнес организациите ще могат да се възползват от ясни правила, съобразени с дигиталната ера, в която живеем, както и по-високо ниво на защита“, коментира Василе Аникулаесей, изпълнителен директор на Veritas за региона на Централна и Източна Европа.

 

„Всяка компания, която работи с лични данни на хора, живеещи на територията на ЕС, ще бъде задължена да преразгледа процесите си за управление на информацията. Във Veritas искаме да им помогнем да възвърнат контрола над информацията, с която разполагат, както и да им предоставим по-голяма видимост и разбиране, за да отговорят на европейския регламент“, допълва Аникулаесей.

 

Новият Европейски регламент за защита на личните данни ще влезе в сила през месец май 2018 г., а компаниите разполагат с две години, за да се подготвят. Това означава, че трябва да познават данните, с които разполагат, в това число и т.нар. dark data, и които съхраняват на фирмените сървъри или облачни платформи. 

Facebook comments