fbpx Договорени са 76% от евросредствата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Договорени са 76% от евросредствата

Договорени са 76% от средставата по финансовата рамка от 12 млрд. лв. и са разплатени малко над 23% или 3,7 млрд. лв, каза министърът по усвояването на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, по време на бизнес закуска с членове и съмишленици на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Плановете на министерството са до края на годината да бъде договорен около 90% от ресурса, а обемът на изплатените средства да нарасне до 35 - 40 %.
През последната година грешките са под 2%, а за три от оперативните програми е дори под 1%. Това свидетелства за ефективна контролна система, изтъкна Дончев.
Според него причината за първоначалните проблеми в усвояването на евросредствата не е специфичен за България дефицит, а обичайният рефлекс и в публичния, и в частния сектор: неумението за планиране и разпределение на ресурси, другите разбирания за прозрачност и честна конкуренция и пр.

Най-същественият въпрос е не какъв процент от парите сме успели да усвоим, а какъв е ефектът за икономиката от тези пари. Те трябва да допринасят за постигане на две основни цели – България да има по-конкурентоспособна икономика и по-висок стандарт на живот.
По време на дискусията стана ясно, че проектите по повечето оперативни програми за следващия програмен период ще се подават по електронен път. Все пак министър Дончев призна, че европейските пари са твърде бавни, особено за нуждите на динамичния бизнес.