fbpx Вълците в бургаско могат да помогнат за унищожаване на шапа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вълците в бургаско могат да помогнат за унищожаване на шапа

Според коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” ако временно бъде забранен лова на вълци в бургаски регион, то огнищата от шап мога да бъдат премахнати по-бързо.

Тъй като за източник на заразата бяха посочени дивите прасета, е необходимо да се вземат мерки за премахването на заразените. Един от най-ефективните начини за това е чрез селекция от страна на хищниците. Вълкът е естествен регулатор на числеността на дивата свиня и поддържа популациите й в добро здраве.

Научните изследвания показват, че при глутница от вълци с разбита структура, при която са убити единият или двата водещи индивида в нея, се наблюдават по-чести нападения над домашни животни. Докато добре организираните глутници убиват основно болни и слаби диви животни.

Данните сочат, че през 2006 – 2009 г. на територията на четирите горски стопанства около село Кости, където беше установен шап, са отстреляни общо 17 вълка. От тях 8, или почти половината, са възрастни индивиди. Това оказва негативно влияние върху структурата на глутниците в региона, а оттам и върху възможностите им да ловуват организирано диви животни.

Поради това природозащитниците настояват да се забрани лова на вълци в Странджа, докато не бъде установено, че заплахата от разпространение на шап е отминала.