Октомври беше спокоен за банковия пазар, очакват се коледни промоции

Октомври беше спокоен за банковия пазар, очакват се коледни промоции

Изминалият октомври се оказа сравнително спокоен за банковия пазар в сегмент депозити по данни от Моите Пари. Едва 7 са банките, коригирали лихвите си по спестовни продукти. И през този месец беше отчетено влошаване в лихвите по срочни депозити, което затвърди тази тенденция. Повечето банки предпочетоха да променят лихви в първите дни от изминалия месец. Нови промоционални кампании, както и нови продукти по депозити липсваха напълно през изминалия месец. Банките са заели изчаквателна позиция, преди старта на нови по-изгодни празнични и коледни предложения, на каквито ставаме свидетели всяка година, но предстои да разберем дали ще станат реалност.

Слаба беше активността на банките и по отношение на промени по потребителските кредити. Две банки (Банка ДСК и Райфайзенбанк България) удължиха срока на промоционалните си кампании, едната до края на годината, а другата до края на януари. Една от банките преустанови промоцията по тези си кредити преди да изтече нейния краен срок, което влоши нейните условия. Нови промоции не липсваха и през октомври, като една се оказа банката, предприела такива. Промоцията се изразява в премахване на таксите, които се заплащат при кандидатстване и усвояване за всички потребителски кредити, предлагани от банката.

При жилищните и ипотечни кредити банките приложиха изпитаната стратегия и заложиха на удължаване на промоции. От общо 8 банки с промени през месеца, само 3 от тях на практика предложиха новости по своите продукти. Останалите 5 удължиха сроковете, в които ще са валидни настоящите им предложения.

В сегмент кредитни карти активността отново беше ниска. Една единствена се оказа банка, предприела корекции по тези продукти. Условията тук бяха подобрени като банката възстановява 2% от стойността на покупки, извършени на ПОС с картата.

Facebook коментари