fbpx Октомври беше спокоен за банковия пазар, очакват се коледни промоции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Октомври беше спокоен за банковия пазар, очакват се коледни промоции

Октомври беше спокоен за банковия пазар, очакват се коледни промоции

Изминалият октомври се оказа сравнително спокоен за банковия пазар в сегмент депозити по данни от Моите Пари. Едва 7 са банките, коригирали лихвите си по спестовни продукти. И през този месец беше отчетено влошаване в лихвите по срочни депозити, което затвърди тази тенденция. Повечето банки предпочетоха да променят лихви в първите дни от изминалия месец. Нови промоционални кампании, както и нови продукти по депозити липсваха напълно през изминалия месец. Банките са заели изчаквателна позиция, преди старта на нови по-изгодни празнични и коледни предложения, на каквито ставаме свидетели всяка година, но предстои да разберем дали ще станат реалност.

Слаба беше активността на банките и по отношение на промени по потребителските кредити. Две банки (Банка ДСК и Райфайзенбанк България) удължиха срока на промоционалните си кампании, едната до края на годината, а другата до края на януари. Една от банките преустанови промоцията по тези си кредити преди да изтече нейния краен срок, което влоши нейните условия. Нови промоции не липсваха и през октомври, като една се оказа банката, предприела такива. Промоцията се изразява в премахване на таксите, които се заплащат при кандидатстване и усвояване за всички потребителски кредити, предлагани от банката.

При жилищните и ипотечни кредити банките приложиха изпитаната стратегия и заложиха на удължаване на промоции. От общо 8 банки с промени през месеца, само 3 от тях на практика предложиха новости по своите продукти. Останалите 5 удължиха сроковете, в които ще са валидни настоящите им предложения.

В сегмент кредитни карти активността отново беше ниска. Една единствена се оказа банка, предприела корекции по тези продукти. Условията тук бяха подобрени като банката възстановява 2% от стойността на покупки, извършени на ПОС с картата.

Facebook коментари