fbpx България и Румъния ще разработват съвместни туристически продукти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Румъния ще разработват съвместни туристически продукти

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България и ние винаги с удоволствие посрещаме гости от северната ни съседка. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на официалния старт на есенното туристическо изложение The Tourism Fair of Romania (TTR) в Букурещ. В церемонията за откриването участваха румънският министър на малките и средните предприятия, бизнес средата и туризма Флориан Жиану, президентът на Румънската търговско-промишлена палата Михай Дарабан, представители на туристически организации и бизнеса от близо 30 страни и др.

На срещата си с министър Жиану Николина Ангелкова подчерта, че двустранните отношения в сектора имат добри и дълги традиции, а България е много популярна сред румънците като дестинация за морски и зимен туризъм. Двамата министри се споразумяха в най-скоро време да се проведе съвместна среща, на която да се обсъдят възможностите за промотиране на общи туристически продукти, които да привлекат повече посетители от далечни пазари – например Азия и по-конкретно Китай, Япония, Индия и др. Тази инициатива е горещо подкрепена от бранша, стана ясно и от думите на Корина Мартин, президент на Федерацията на туристическите асоциации на Румъния.

България и Румъния се споразумяха също да продължат добрата традиция на двустранните бизнес дискусии „b2b“ между туроператори, хотелиери и ресторантьори, което е предпоставка за привличане на повече туристи и за развитие на деловите контакти като цяло, съобщи министър Ангелкова. Тя постави акцент и върху съвместните усилия за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Ангелкова подчерта, че р. Дунав като един общ проект е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни. Тази политика ще доведе и до устойчив ръст на румънските туристи у нас, каза още Ангелкова.

Българският министър даде интервюта за местни медии, в които подчерта, че Румъния е сред водещите туристически пазари и ключов за страната ни. Тя специално покани румънските фирми и туристи на ски в Банско, където предстоят стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в края на февруари и началото на март 2015 г. Радваме, че румънските гости оценяват огромния потенциал за целогодишен туризъм на страната ни, поясни Ангелкова.

През 2013 г. броят на румънските туристи в България е надхвърлил 940 хил. души, а общият брой на чуждестранните туристи е близо 7 милиона. По данни на НСИ за деветмесечието на 2014 година румънските туристи в България са били близо 750 хиляди души, което макар и с малко е повече в сравнение със същия период на миналата година. Това е доказателство, че се запазва тенденцията за търсенето на туристическия ни продукт сред румънските туристи, а страната ни става все по-разпознаваема както от по-възрастната аудитория, така и сред по-младите и семейните румънци.

В тазгодишното издание на TTR на българския щанд участват 15 туристически фирми, браншови организации и общински администрации. Фокусът в представянето ни е поставен върху новите туристически продукти с изключителен потенциал за растеж – СПА и уелнес, културно-исторически маршрути, гурме и др.