fbpx ВАС и КЗК се произнесоха за спирането на Uber в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ВАС и КЗК се произнесоха за спирането на Uber в България

ВАС и КЗК се произнесоха за спирането на Uber в България

етикети

Върховният административен съд (ВАС) излезе вчера със становище, че популярното мобилно приложение за споделени пътувания Uber трябва незабавно да прекрати работа в България. Той не уважи жалбата на компанията срещу незабавно изпълнение на решението на КЗК. Според антимонополния регулатор Uber трябва да спре да работи в България, докато не отговори на изискванията на нашето законодателство за предоставянето на таксиметрова услуга.

Днес от Uber изпратиха съобщение до медиите, в което споделят, че са сезирали Европейската комисия за решението на КЗК.

"В момента разглеждаме изявлението на КЗК относно услугата ни UberX. Важно е да се подчертае, че Върховният административен съд тепърва трябва да се произнесе по същество по нашата жалба срещу решението на КЗК.

Десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града. Ползите от услугата ни за споделени пътувания наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители“. Резултатите са поредното доказателство, че Uber е по-добрата алтернатива по цена и което е по-важно - по качество.

Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите.

Редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, призоваха за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите. Uber вече информира Европейската комисия за решението на КЗК, тъй като вярваме, че то нарушава законите на ЕС."