fbpx Австралийските вина с български корен Dandelion с престижни награди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Австралийските вина с български корен Dandelion с престижни награди

Австралийските вина с български корен Dandelion с престижни награди

Австралийските вина с български корен на изба Dandelion Vineyards завоюваха престижни места на една от най-значимите винени надпревари в Азия. Dandelion Vineyards Lion’s Tooth of McLaren Vale Shiraz Riesling 2016 получи 97 точки и спечели един от медалите “Най-добро вино на изложението” на Decanter Asia Wine Awards 2018.

Dandelion Vineyards Menagerie of the Barossa Grenache Shiraz Mataro 2017 получи 95 точки на същото съревнование и спечели златен медал. Двете вина се предлагат в България и ценителите на хубавото вино имат вече възможност да им се насладят. 

Dandelion Vineyards е проект на българката Елена Голакова Брукс, която произхожда от стария лозаро-винарски край на град Лясковец. Още като ученичка има редкия шанс, в началото на 90-те години, да превежда професионалните разговори между австралийски и български винари. Тогава опознава магическия свят на виното и прави първото си шардоне в трилитров буркан. През 1998 г. страстта към винарството я отвежда в Австралия, където става един от първите български граждани завършили като енолози Университета на Аделаида.

След дипломирането си през 2001 г. и усилена работа в различни винарни в Австралия, Италия и Испания, Елена започва собствено производство, в което влага не само всичко научено, но и основната си философия, валидна и до днес: връзката между сорта грозде и природните дадености на винения регион, като климат, почва и терен, е от изключителна важност за качеството на виното.

От стогодишните лозя на Бароса, Идън Валей, Макларън Вейл и Аделайд Хилс, тя създава висококачествени вина, спечелили повече от петстотин международни отличия.