fbpx Реколтата от пшеница ще бъде добра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Реколтата от пшеница ще бъде добра

„Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме средните добиви да са близки до миналогодишната реколта“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който откри жътвената кампания в село Боздуганово, област Стара Загора, заедно със заместник-министър Стефан Бурджев. Там днес бе направено и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Домакин на събитието е Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Министър Иванов каза още, че основен приоритет на ръководството на Министерство на земеделието е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. „В складовете за съхранение на зърно са налични достатъчни количества пшеница за преходен запас и се очертава безпроблемно осигуряване на нуждите в България, достатъчна както за вътрешна консумация, така и за износ“, каза министърът. Той беше категоричен, че в момента страната не е застрашена от продоволствена криза по отношение на зърното. 

Той допълни, че България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света. „Страната ни продължава да е значим фактор на международния пазар, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. За същата година пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България“, отчете д-р Иванов.

Аграрният министър коментира, че в последните 6 месеца Министерство на земеделието е в непрекъснат и пряк диалог с неправителствения сектор и представителите на бизнеса по актуалните трудности и проблеми в сектора. „Поддържаме и добро партньорство с всички институции, които могат да имат отношение за гарантирането на сигурността на пазара. Направихме всичко, което зависи от нас, за да не допуснем продоволствената сигурност да бъде поставена под въпрос. Включително изготвихме и Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите“, информира министърът.

„Днес, на фона на Ковид пандемията, на продължаващата война в Украйна, ръководството на Министерство на земеделието успяхме да постигнем много. В резултат средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, са безпрецедентно много и те ще се разпределят не само по-прозрачно, но по по-справедлив за земеделските стопани начин. Пример за това са средствата, изплатени по СЕПП, в размер на близо 643 млн. лв., „Зелени плащания“ - над 451 млн. лв. и преразпределителни - над 104 млн. лв. Тези мерки бяха насочени за целия сектор „Земеделие“, включително сектор „Зърнопроизводство“, каза министър Иван Иванов.

По думите му земеделското министерство работи за цялостно подпомагане на аграрния сектор. Стопаните ще получат подпомагане от извънредната мярка на Европейската комисия, от която за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200%, или общо 62 млн. лева. 

Във връзка с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката, по която е предвидена помощ до 35 000 евро на стопанство, министърът посочи, че необходимите средства предстои да бъдат гласувани от парламента. 

„Очаква се преразпределение на 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. Надявам се промяната да стане факт през юли, за да се изплатят 33 млн. евро на стопаните”, каза министърът. Той поясни, че след промяната на регламента министерството ще внесе нотификация за изменението на програмата.