fbpx Шуменско пиво изгради нова арт инсталация в Шумен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Шуменско пиво изгради нова арт инсталация в Шумен

От началото на есента в Градската градина в Шумен има нова арт инсталация, изградена по повод 140-годишнината на Шуменско пиво – един от символите на местното производство. Инсталацията „Шуменско от 1882 до днес“ е създадена с подкрепата на Карлсберг България и Община Шумен и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на тази година. 

Артистичната изложба бе открита на официално събитие, в което участие взеха кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България, Методи Стоянов, директор Производство, представители и служители на компанията. За доброто настроение на гостите се погрижи специалният бар на Шуменско, където всички посетители можеха да се почерпят с вкусна бира и да се насладят на интерактивната инсталация, която проследява пътя на бирата, създаването на фабриката в града и развитието на пивоварното производство.

„Една от целите, които стоят в основата на ESG стратегията на Карлсберг Груп „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“, е ангажираността и подкрепата на местните общности. Ние вярваме, че отговорността за устойчивото развитие е споделена, и че това е дългосрочен процес, в който участват както бизнесът и институциите, така и гражданите.“ – коментира Изпълнителният директор на Карлсберг България Войчех Жабински.

„Като водеща компания в сектора, ние се стремим да инвестираме не само в нови технологии, но и в културното, социалното и икономическото развитие на градовете, в които оперираме. Локалните марки са туптящото сърце на нашия бизнес. Надяваме се, че жителите и гостите на Шумен ще се насладят не само на вкуса, но и на забележителната история на Шуменско пиво.“ – допълни Методи Стоянов, директор Производство в Карлсберг България.

Историята на Шуменско пиво започва на 26 октомври 1882 г., когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде заедно с петима български предприемачи основават пивоварно дружество в град Шумен. Още в същия ден започва търсенето на подходящо място за строеж на фабриката. След един неуспешен опит Франц Милде решава да я изгради в местността Кьошковете заради красивата природа и изобилието от вода за производствените нужди на бъдещото предприятие.

Два месеца по-късно пивоварната е открита. От създаването си до днес в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско пиво започва през 2002 година, когато пивоварната става част от голямото семейство на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“.