fbpx Увеличението на тока ще покрие 1/5 от дефицита на НЕК | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Увеличението на тока ще покрие 1/5 от дефицита на НЕК

Увеличението на тока ще покрие 1/5 от дефицита на НЕК

етикети

Енергийният министър обяви, че евентуалното увеличение на цената на тока ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца. „Още 200 млн. лв. ще бъдат покрити от таксата „задължения към обществото“, която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата“, обясни още Щонов. По думите му останалите 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез подобряване ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори. Той подчерта, че двата основни удара в системата на енергетиката идват от включването в нея на американските централи през 2011 г. и прекомерното участие на ВЕИ сектора. Според Щонов още през 2005 г. е можело да се спре тази диспропорция и да се променят условията по тези договори. Предишното управление е заложило „на хартия“ приход от продажба на въглеродни емисии в размер на 500 млн. лв. при ценовото решение от 1 юли 2013 г. Реално обаче тази сума не се е материализирала и в системата са постъпили не повече от 80 млн. лв.

Относно смяната на ръководството на атомната централа министър Щонов подчерта, че то е било необходимо, за да се оптимизира работата и да се предотвратят злоупотребите в дружеството. „През първите шест месеца на 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е реализирал 70 млн. лв. повече приходи, от които едва 11 млн. лв. са постъпили в БЕХ. Разходите за външни услуги на дружеството са били увеличени с 35%, а капиталовите разходи с 50%“, обясни Щонов. Той подчерта, че на предишното ръководство на централата е било дадено достатъчно време да подобри работата си.

Във връзка със съкращаването на 12 човека от структурата на ОП „Конкурентоспособност“ икономическият министър заяви, че се съкращават позиции, които не са необходими в процеса на сертифициране на оперативната програма.