fbpx Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове

Експерти от Виена и София обсъдиха бъдещето на умните градове

 

Добри практики, нови идеи и текущи проекти на общините София и Виена бяха обсъдени на конференция в столицата. Тема на дискусиите бяха иновациите в умните градове, как споделената икономика може да бъде в полза на гражданите. Феноменът споделено ползване на обществени библиотеки, басейни или ски под наем не е нов нито във Виена, нито в София. Сравнително ново явление е ползването на платформата Airbnb.

Проблемът обаче е, че в момента дванадесет платформи във Виена отдават жилища под наем и не е ясно дали от тях са събрани туристически такси и дали те са платени на общината. Ползата от този вид споделяне трябва да бъде не само за туристите, а и за жителите на града.

Цифровизацията носи огромен потенциал от възможности и преминава през всички сфери на живота. Основният акцент на този процес е не замяната на хора с технологии, а преди всичко подкрепата и облекчаването на труда на хората чрез новите технологии. Задължителна предпоставка за ползването на модерните технологии е качественото образование, което трябва да е достъпно за всички. Приоритет на Виена е работата с възрастните хора. С многобройни пилотни проекти общината иска да помогне на тази възрастова група да навлезе в дигиталния свят и да се възползва от различни съществуващи формати.

Творческите индустрии и техният потенциал за градските икономики също бяха тема на конференцият. Лекторите от Виенската бизнес агенция и Софийската агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) представиха тенденциите в развитието на творческите индустрии в двата града, а млади български фирми от областта на киното, модата и игрите споделиха успешните си истории и показаха многообразието на бранша в България. Виенската бизнес агенция представи и програмата си Vienna Calling Creative, която финансира австрийски и чуждестранни фирми от бранша на креативните индустрии. Конкурсът е отворен до 30 юни, а спечелилите фирми ще могат да получат финансиране до 150 000 евро. Целта е одобреният проект да бъде осъществен във Виена, до шест месеца след получаване на финансирането. Агенцията консултира кандидатите и по време на процеса на кандидатстване.

снимка: © Eurocomm-PR / Тони Тончев

Facebook коментари