fbpx Рекордно участие на форумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекордно участие на форумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд

Рекордно участие на форумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд

 

Над 700 компании от 33 държави се представят тази година на мегафорума за селско стопанство, вино и храни в Международен панаир Пловдив , който днес отвори врати и е  единствен на Балканите. Това е своеобразен рекорд, защото 25% от изложителите идват за първи път.
Форумът включва шест международни изложби: „Агра” с „БиоАгра” – за селско стопанство, „Винария” – за лозарство и винарство, „Фудтех” – за хранителната промишленост, „Хорека Пловдив” – за оборудване за заведения, магазини и хотели, „Апи България” – за пчеларство, и „Вкусове от Италия”. Демонстрирани са  50 новости, от които десет световни.

„Фермерите все повече се насочват към новите тенденции в аграрните технологии, защото това ги прави по-конкурентни и им дава по-широк хоризонт за развитие. Затова расте интересът към форуми като настоящият и това утвърждава авторитета на Пловдив като важен аграрен център в региона”. Това заяви днес министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков .Той подчерта, че благодарение на огромните инвестиции, които влязоха в земеделието по двата стълба на Общата селскостопанска политика в размер от над 16 милиарда лева, днес земеделието се развива много динамично. По кампанията за директните плащания, която стартира на 1 март, стопаните ще получат 1,5 милиарда лева, информира още министърът.

Повече от два часа министърът отдели, за да разгледа експозициите, като започна от щандовете на научните институти от Селскостопанската академия. Те показват 19 новости – подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане.  Специалистите могат да видят също технологии, техника и оборудване  за селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия.

Проявата  вече излиза извън чисто икономическите параметри и дава решения за качеството на живот, обобщи при откриването д-р Иван Соколов. Възраждането на местните храни и вина е основен акцент на мегафорума тази година. Представените иновации променят цялата верига от  полето до трапезата, за да се гарантира, че потребителите ще получат чисти и здравословни продукти.

В уникалния Град на виното и деликатесите посетителите ще опитат новите колекции на български и чуждестранни изби, както и богата гама храни и специалитети. Атрактивната визия и пъстрата палитра от изискани продукти  привличат в него експерти и ценители на винарството и кулинарията.