fbpx Наздраве за празника! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наздраве за празника!

етикети

Преди четири години етикетите у нас са били 400, миналата година 700. Ако се следва логиката, след две години ще са над 2000. Как да се ориентираме в изобилието на етикети, стилове, цени, качества? Кой би могъл да помогне в избора на вино? Как да изберем виното, което най-много се доближава до нашия вкус?

В повечето случаи изборът е подсказан от цената. Ако е така, бъдете готови за компромиси!

Ще пиете някакво вино, което ще донесе само удовлетворението, че сте платили малко. Евтиното на виното е привлекателна за някои ресторантьори и хотелиери, носи добри печалби, но еднократно. Ниската цена не прави добро впечатление дори и на клиенти, които не са ценители на виното. В хотели със схема "all inclusive" такива вина правят много лоша услуга както на производителите, така и на туризма. Известен е случаят с група чуждестранни туристи, наблюдаващи нашенец, който изпил две бутилки от виното, предлагано и на тяхната маса. "За пръв път виждаме човек, който може да издържи на такова количество оцет!" - споделил един от тях.

Вината, предлагани в средната ценова група, имат добро качество. Кое точно да изберем в повечето случаи се решава или от етикетите, или от вече пробвана продукция на конкретна винарна. В тази група действа инерцията на традицията, модата, старата слава и страхът от риска да вземем нещо непознато. Изборът пада на етикет, който е познат, без дори да се обърне внимание на годината на реколтата. Но познато отпреди вино може в тази година да е с други качества. Неблагоприятните климатични условия могат да придадат повече свежест на виното, и обратно, хубавато питие от добре узряло грозде понякога е набедено, че е с добавена захар.

Най-много колебание при избора има за вина с по-висока цена

Коментари и мисли от рода на "дали си заслужава, ами ако е менте, какво ли има в това вино за такава цена" са най-чести. Това са вина, които са в малки серии, ограничени партиди и селекции, отлежали и с колекционерска стойност. Често те са произведени по по-скъпа технология. Имат запазена търговска марка и са селектирани от специалисти. На такива вина трябва да се обръща специално внимание и си заслужават цената.

Етикетът е критерий за избор

Много често, когато виното е непознато, изборът пада на най-атрактивния етикет. Но четете внимателно какво пише! Задължителните елементи са: тип вино, вид вино, сорт грозде, от което е произведено (ако е сортово), регион, производител, бутилираща компания, реколта, съдържание на захар (сухо, полусухо, полусладко), алкохолно съдържание, количество вино в бутилката, вносител (ако е вносно). Обикновено на задния етикет можете да намерите кратки описания на вкусово-ароматните качества на виното, препоръки за температурата на сервиране, препоръки за подходящата храна, предупреждение от здравната организация и щрих код.

Температурата на сервиране на виното играе важна роля за вкусово-ароматните му качества

Белите вина трябва да са охладени до температура, която подчертава не само свежестта на виното. За червените е нужна температура, която да прави тръпчивостта приятна.
Домашните вина, произведени от лично лозе или от закупено грозде, имат свой чар, но в повечето случаи се правят в условия, които се отразяват на качеството им. Известните у нас сортове "Отел", "Липа", "Алжирка" дават приятен аромат на виното, но той винаги е едностранен. Тези вина се предлагат леко охладени, а когато виното вече е с дефекти, го смесват с плодове и лимонада, за да не го изхвърлят.

"Шампанско" е пенливо вино, което се произвежда само в региона Шампан във Франция

В България пенливите вина все още се смятат, че са само за празници и специални случаи. Тях можете да сервирате и към всекидневните храни - те се комбинират много добре с предястия, основни ястия и десерти.
Често задаван въпрос е"Кое е най-хубавото вино?" Ако едно вино подканя да отпивате отново и отново и една чаша е недостатъчна - това е вашето вино.

Внимавайте с количеството - мярката е много важна!

По света храната и виното се "дъвчат". След като се преглътне, трябва да се помисли какви са ароматите и вкусовете на това, което консумираме. Вярно, че в забързаното всекидневие сме свикнали да се храним скоростно, но в домашни условия можем да пробваме “дъвкането”.
Най-изтънчените познавачи препоръчват бавното хранене, предизвикващо пълно удоволствие от комбинацията вино и храна. Спиртните напитки остават за накрая - с чаша кафе или пура.
Сомелиерите познават изкуството на комбиниране на вино и храна. Това са хората, които подбират виното за ресторанти, магазини и конкретни събития. Винаги можете да се доверите на тях, ако се колебаете какво да вземете.

Българската асоциация на сомелиерите провежда курсове по сомелиерство всеки месец. Темите, които се разработват, са дегустации на вина, спиртни напитки и храни, лозаро-винарски региони в България и чужбина, сервиране на вина, сервиране на пури, предлагане на напитки към конкретно меню, изготвяне на винени листи, консултации, съхранение на вината.
Сомелиерът е човек, който носи печалба за винарите и ресторантьорите, и удоволствие за тези, които обичат виното.