fbpx Какъв тип си според обувките, които обуваш? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какъв тип си според обувките, които обуваш?

етикети

Всеки познава някой некомформист, който непременно ще избере обувки с неочакван, ярък цвят. Оранжеви? Да! Но този неконформист е още и екстроверт, защото малкият му бунт срещу правилата и скуката намира ярък външен израз, който той носи с гордост.

Ами онези, които маниакално лъскат обувките си към десет пъти на ден? Проучванията показват, че хората, които носят добре поддържани обувки, се отличават с високи нива на тревожност. Те са по-зависими от другите и са по-склонни да търсят потвърждение за качеството на своята работа. Може би тези хора носят безупречни обувки най-вече, за да направят добро впечатление и да избегнат отхвърлянето? Звучи правдоподобно.

Кой не знае, че когато една жена носи високи токчета, се счита за по-привлекателна – в чуждите и в своите очи? Отдавна високите токчета са символ на статус. Още времето на управлението на Луи XVI високите токчета се носят както от мъже, така и от жени (дори от самия крал-слънце), за да маркират високо обществено положение.

Творецът с развинтено въображение  по-скоро не отдава значение на материята; той или тя е над нещата, затова може да носи и стари обувки или твърде обикновени, които да не са прекалено скъпи. Ала импулсите не са им чужди – затова такива хора както мъже, така и жени, от време на време избират екстравагантни модели, които се като мехлем за тяхната неувереност.

Интелектуалецът, борави добре с интелекта, но няма добра връзка с тялото. Така нужното му заземяване намира израз в носенето на ниски обувки, за да е по-близо до земята.

Човекът-услуга, мъж или жена, е с по-набито телосложение и няма изненада – предпочита по-грубо изглеждащи обувки, понякога с послание за бойна готовност. Често той или тя се товари с много работа, затова обувката, която избира несъзнателно, често е стабилна – маратонки, кубинки. Ако ще са високи обувки, то те са с дебела подметка.

Лидерът се чувства комфортно в обувки, които са скъпи, издаващи статус, с високи тънки токчета за жените и с остри, целенасочени върхове за мъжете. Обичат обувки, които подчертават сексапила. Жените нямат проблем да ходят с отворени сандали с висок и тънък ток. Но тъй като често потискат емоциите си и работят с рационалния си ум, имат нужда да слязат на земята и често носят и гуменки или равни, но елегантни обувки, удобни за ходене до работа или пазаруване.

Човекът на правилата избира по-класическа обувка, подходяща за костюмите, които обича. Жените предпочитат елегантни обувки със среден тънък ток, рядко отворени.

Пестеливи са, но за обувки може понякога да се охарчат, за да демонстрират финансови възможности.  

Все пак на този свят доказано няма чисти психологически типове. Ето защо е напълно разбираемо и оправдано да си набавим обувки с различно излъчване, стил, комфорт и цвят. Така в различни моменти разкриваме различен нюанс от своята личност. И който разпознае тези нюанси, ще ни разбира по-добре