fbpx Предразсъдъците възпрепятстват жените да се свържат със силата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предразсъдъците възпрепятстват жените да се свържат със силата си

Лекторите от третото издание на целогодишния проект “Психотерапията е за всеки” посочиха как предразсъдъците, на които жените несъзнателно се научават от семейството и обществото, оказват голямо влияние върху връзката им с тяхната сила.

Шестте участнички се обединиха около идеята, че жената притежава сила в най-различни аспекти и тя наравно с мъжете може да извоюва равноправие.
Темата за правата на жените и предразсъдъците, с които се борят всеки ден, е жизнено важна в контекста на нашето общество, това казаха Надежда Дерменджиева - изпълнителен директор и Гергана Куцева - директор “Развитие и комуникации” от Български фонд за жените (БФЖ) . Дамите обобщиха с проценти съотношението мъже-жени от гледна точка на образование, професия, пенсия и социално и политическо влияние.

“Според направените проучвания, над 90% от самотните родители са жени, а повече от 70% от самотните майки в България са на ръба на бедността. Дискриминацията продължава и със статистиката, че жените получават 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете”, разказва Надежда Дерменджиева.

Всяка жена се ражда със сила, но в зависимост от средата, в която живее, тя се променя и може да се изгуби. 

 

Марина Байрактарова като любовен психолог сподели повече по темата как да сме силни като жени и как да отворим пространство за женската ни енергия.
“Едно от най-важните неща за жената е да има връзка със своята женска същност, тогава тя се справя със ситуациите по различен начин. Женската енергия е дар, защото ни прави нежни, уверени, спокойни, влюбени, силни и стабилни”, раясни тя и допълни „Женската енергия означава съвкупност от качества, които са вдъхновени от жената. На нас като жени сила ни дават нуждата и чувствата. Ние сме като цветята – те имат нужда от вода и светлина, за да растат, по същия начин е и с жената - когато си обръщаме внимание, ставаме по-силни“.

Тя акцентира върху активирането на женската енергия и смята, че е необходимо да следваме вътрешния си глас и да работим за това да не потискаме най-силните си желания и потребности..
Диана Калицова, гещалт психотерапевт, говори за срама и вината като агенти за трансформация на женската сексуалност и възстановяване на връзката ни с нея. Според нея нещото, което може да ни научи да преодоляваме вината, която изпитваме извън границите на здравословното, е връзката ни със себе си. Важно е да подлагаме на съмнение вярвания и предразсъдъци, тъй като средата и времето, в които живеем, се променят и няма как едни и същи норми и правила да бъдат прилагани навсякъде и по един и същи начин.
„Когато говорим за женската сексуалност, първата асоциация, която правим, е секс, но това е само една много малка част от нея. Тя обхваща и половата роля, социалната ориентация и предпочитания. В момента, в който потискаме сексуалността си и не сме свързани с нея, означава, че не сме цялостни“, уточни Диана.

Като предприемач и автор Жюстин Томс беше категорична, че жените могат да намират баланс и да се справят с работа, деца и семейство и въпреки това да имат време за себе си.
„Всяка жена има правото да напише своята история. Просто много често позволяваме на обществото да ни слага в определени калъпи и да ни отнема тази сила, казвайки ни „Ти не можеш“, а ние жените вярваме в това“, споделя предприемачът Жюстин Томс. Тя продължава с думите: „Няма женска работа. Равноправието на хората е в ръцете на хората и ние трябва да си го извоюваме“.

 

След приемането на жената, последва и повече по темата как да си извоюваме общество от ръгбистката Анна Андреева. “За нас е важно да имаме общество и тъй като нашата женска същност го изисква, то трябва да бъде й планирано. Много често хората ме питат “Ръгбито не е ли груб спорт за мъже?”, но за мен всяка една жена е издържлива и упорита личност. Тя има тенденцията да омаловажава собствените си способности и качества. В спорта и по-конкретно в ръгбито много бързо жените успяват да се отърсят от някои предразсъдъци и съвсем естествено започват да бъдат свободни и да разчупват енергията си. Ръгбито е не само общност, то е й семейство” и заключи с думите “Нашата екипна задача е да покажем, че жените, които играят ръгби, могат и да са женствени, и най-малкото да правят приятелско женско общество на основа на мъжки спорт”.


Месечните събития от проекта „Психотерапията е за всеки” имат символичен вход с благотворителна цел. hOUR SPACE дарява събраните приходи на фондации, сдружения и неправителствени организации, работещи активно в тематиката на дадения месец.