fbpx Пия чаша вино с приятелите за Великден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пия чаша вино с приятелите за Великден

Този Великден не е като онзи, който бяхме планирали. Всеки от нас. За първи път няма да бъда моите родители (колкото повече годините минават, толкова по-безценни са миговете с тях), брат ми и децата, няма да опитаме козунаците на майка (за които вълненията започват почти веднага след Коледа), а на празничната маса в неделя на обяд няма да пием от онази ракия, която татко вади за „децата“ за специалните празници.

Тази пролет имах толкова много планове, че просто нямаше да стигне времето, затова пък колкото повече не можем да се видим на живо с приятелите, толкова повече са модерните ни онлайн комуникации и толкова повече са плановете ни за простички срещи, в които да си кажем „Наздраве“ за новата страница, която трябва да отворим в живота си.

Затова този Великден, аз пия чаша вино за тях и скорошните ни съвместни мигове, в които ще разказваме кой как е открил другото си аз и малките неща, на които се радва.

И докато са ме налегнали леко тъжни, но с усмивка предвеликденски мисли, се чувам случайно с Гергана Манолова, прекрасна млада дама, която с огромен ентусиазъм и любов, заедно с баща си са се впуснали във винена приказка, наречена Аугео Фемили Естейт, с наследство отпреди 120 години. И въпреки, че модерният прочит на лозята им, които се намират в село Враня, на 12 ‎км от Мелник, в Долината на Струма започва преди няколко години, вината, които излизат от бутиковата семейна изба печелят медал след медал и международно признание, освен това на изтънчените български любители на вино.

 

Разменяме няколко думи за абсурдното време, в което живеем и разпитвам Гери как те приемат сегашната ситуация и какво мислят за бъдещето:

„Времената наистина са трудни, за всички, не само за избите. Нашите клиенти - ресторанти и винени барове - са затворени вече повече от месец, но пък специализираните магазини работят усърдно любителите на виното да имат достъп до висококачествени вина. С радост виждам, че много от тях бързо се адаптираха към новата реалност и предложиха доставки, с които достигат до отговорните хора, които остават вкъщи.

Пролетта дойде в разгара на пандемията COVID19 и лозите ни вече развиха първите нови листа. Червените ни вина пък още отлежават в дъб и ще бъдат бутилирани по-късно през лятото, за да им се насладим през есента“, казва Гергана.

Питам я как държавата би могла да помогне на винения бизнес:

„Държавата би могла да помогне на българските изби като изгражда позитивни асоциации към продуктите „вино от България“. Така българските изби ще получат разпознаваемост по света и ще бъде стимулиран износа в бъдеще. В допълнение, държавата може да чуе апела на производителите още от преди създалата се ситуация с коронавируса и да увеличи броя на винените райони за производство на регионални вина. В момента България е разделена на два обширни региона - Дунавска равнина и Тракийска низина, а по този начин различния тероар в тях остава на заден план и вината от Долината на Струма, например, също попадат в регион Тракийска низина. Повече от всякога след края на пандемията ще бъде важно да акцентираме своите качества и уникалност на продуктите, затова формалното увеличаване на винените райони е важна крачка".

 

Много ми е приятно ми е да чуя, че Гери звучи и оптимистично, когато почти отвсякъде ни заливат черни статистики, предупреждения за живот в ада и хладилни камиони за трупове.

„Смятам, че след края на пандемията, а защо не и по време на нея, българите ще предпочетат местните продукти, в това число и регионалните вина. Искрено се надявам българските вина да станат предпочитани от почитателите на висококачествените вина, тъй като в България имаме много представители на световно ниво, завоювали медали от най-престижните конкурси в света. Пожелавам весели празници, макар те да са различни тази година. Бъдете здрави и изберете българското вино!“, казва Гери и завършва: „Ще ти изпратя шест от нашите най-добри вина, с които много се гордеем и с които вярвам, че Великден може да бъде по-красив“.

Аз съм без думи и не знам какво да кажа, но в следващия миг имам план – ще ги изпия, засега на думи, с моите приятели, с които сме преживели толкова много прекрасни мигове и съм убедена, че ни предстоят още много. И така…

Прекрасно е да имаш приятелка от повече от 20 години, с която сте преминали през толкова много неща заедно и няма ден, в който да не се чуем. Липсва ми сутрешното кафе с нея, но нямам търпение да отпием чаша бяло вино в комбинация с онези нейни пролетни салати, които са по-вкусни от всякакви манджи. Наздраве Кара (обръщението от младежките ни години от италианското cara mia)! Ще отпием от прекрасното Аугео Фемили Естейт Шардоне Барел 2016, което в момента е във върхова форма! Това вино е носител на бронзов медал от AWC International Wine Challenge във Виена, а приятния бледожълт цвят, ароматите на тропически плодове, плътното тяло и дългия финал със сигурност ще ни накарат да изядем по още една салата.

 

С Цвети и Пепа трябваше да се наслаждаваме тази пролет на лилавите минзухари под Мальовица, трябваше да наберем лимони от онова изоставено дърво на Лефкада, за да направим най-ароматното домашно лимончело и още какви преживявания ни очакваха… Момичета, скоро ще пием вино на някоя поляна, която Цвети е резервирала, а Пепа ще подреди най-красивия пикник, които си представяме.

За нас е Аугео Фемили Естейт Розе 2018 - купаж между Широка Мелнишка Лоза 80% и Сира 20%. Истинска магия! Ще го охладим добре в планинския поток, а после може да останем да гледаме и звездите…

 

Любо Гетов и Петя Мургова са едни от най-добрите ни автори в списанието. Ценители са на качествените вина и срещите с интересни хора. Освен партньори в работата, те са в листата на приятелите, с които бих споделила елитно вино като Аугео Фемили Естейт Мелник 55 2018 – най-новото червено вино на избата, бутилирано през ноември 2019.
Със сигурност ще оцените комплексният и богат вкус, със сладка атака и тонове на узрели плодове, канела и горски билки. Виното отлежава 12 месеца в нови 225л български дъбови бъчви, които дават интензивни нотки на дъб във вкуса. И съм сигурна, че ще измислим нови съвместни проекти! Доказа ли сме, че на чаша вино се раждат най-страхотните идеи!

 

Виненият автор на твоя БИЗНИС е Галя Нифору – изп. Директор на Балканския винен конкурс и фестивал. Една дама, която няма спирка и с която се разбираме от една запетая. В края на май трябваше да дегустираме най-добрите балкански вина в Белград по време на 9-тия Балканския винен конкурс, които именно издига имиджа на Балканите като винен регион. Вярвам, че есента ще имаме тази възможност, но за да не губим духа на страхотните вина, казвам Наздраве на Галя с истински шедьовър - Аугео Фемили Естейт Каберне Совиньон Резерва 2015, което е златен медалист именно на The Balkans International Wine Competition и от скоро част от престижната класация на DiVino Топ 10 на вина от лимитирани серии. От него са произведени само (!) 1887 бутилки от ръчно брано грозде, отгледано по биологичен начин, като виното отлежава 12 месеца във френски 225 литрови дъбови бъчви.

 

На Великденската трапеза у дома, която пак ще е пълна, но бедна на скъпи хора, ще отворим две изключителни био вина - Ред Бленд Резерва 2015, което е купаж между 50% Каберне Совиньон, 35% Мерло и 15% Мелник 55, за чиято направа гроздето е отгледано по биологичен начин, а в избата с любов го наричат българския бордо бленд. Виното е носител на сребърно отличие на конкурса Мондиал дьо Брюксел 2019‎.

 

Другият бленд е Сира & Мерло 2016. Прекрасно вино, което отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви и за отличните си качества е носител на златен медал от Балканския винен конкурс (The Balkans International Wine Competition).

Бъдете здрави всички, не спирайте да обичате близките хора, които вярвам, че скоро всички ще можем да видим отново! Да е светъл Великден!