fbpx Цветът на 2024 година е Прасковен мъх | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цветът на 2024 година е Прасковен мъх

Ититута Пантон (Pantone) обяви цветът на 2024 г., който се казва Peach Fuzz (прасковен мъх) и ще бъде отправна точка за много дизайнери, индустрии, модни трендове. 

При избора на цвета за следващата година институтът обръща внимание на тенденциите от предстоящи събития, като Летните олимпийски игри в Париж 2024, както и други актуални. Всички те оказват отражение върху прецизирането на новия нюанс: "Влиянието може да произтича и от нови технологии, материали, текстури и ефекти, социално-медийни платформи и дори предстоящи спортни събития, които привличат световното внимание", коментират от компанията.

Pantone е световноизвестна система за цветове, която се използва в различни индустрии, включително дизайн, мода, графика, печат, текстил и други. Създадена е от Pantone Inc., американска компания със седалище в Карлстад, Ню Джърси. Системата е основана на стандартизиран набор от цветове, които се идентифицират с уникален номер или код.

Най-известният продукт на Pantone е Pantone Matching System (PMS), което е система за съставяне на цветове. В този система всеки цвят е дефиниран с уникален код, който се състои от букви и цифри. Този стандарт позволява на дизайнерите, производителите и други професионалисти да се обменят с цветове с точност, без значение от устройството или технологията, използвана.

В допълнение към PMS, Pantone също предлага различни продукти и услуги, включително цветови веери, софтуерни инструменти за управление на цветове и консултации в областта на дизайна и цветове. По-особено, Pantone обявява "Цветът на годината", който става популярен и влиятелен в областта на модата и дизайна.