fbpx Започна Страстната седмица | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна Страстната седмица

Започна Страстната седмица

Православните християни се готвят за посрещането на Великден, който тази година ще толкова различен, колкото никога. Страстната седмица е последната от Великденския пост, а църквата определя всеки ден от тази седмица като велик или свят. Специални богослужения бележат пътя на Христос към Голгота, страданията, кръстната смърт и погребението му.

На Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица, Исус е Христос влязъл в Йерусалимския храм, който бил пълен с търговци, които изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Исус прекарал деня в нравствени напътствия като тогава разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите. Денят е отреден за смирение.

Велика сряда е денят на предатеството, защото тогава Юда уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христос срещу 30 сребърника.

На Велики четвъртък е била Тайната вечеря, когато е установено тайнството Причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете." 
След причастието Христос казал пред учениците си, че ще бъде предаден. Малко след това отишъл да се помоли в Гетсиманската градина, където станало и залавянето му.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца.

На Разпети петък Исус Христос бива разпнат и това е денят, посветен на страдания му. В този ден според църкваните догми се спазва изключително строг пост - не се позволява никаква храна, пие се само вода. Според народните традиции на Велики петък се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.

Велика Събота е свързана с оплакването на Исус Христос от майка му Св. Богородица и жените-мироносци. На Велика събота жените обикновено месят и пекат обредните великденски хлябове.
В полунощ срещу неделя с празнично богослужение и камбанен звън се провъзгласява Христовото Възкресение.

 

Facebook коментари