fbpx Чудесата на веломаршрута “Дунав Ултра” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Втора част

Чудесата на веломаршрута “Дунав Ултра”

След като ви разказахме за първата част от 730-километровият веломаршрут „Дунав Ултра“, който минава през изключително красиви местности и забележителности по поречието на р. Дунав, стигнахме до кораба "Радецки". Сега ви представяме някои от другите места, на които си заслужава да спрете.

 

Улпия Ескус

 

Античния римски град до днешното крайдунавско село Гиген е бил забележителен по размер и значение административен, логистичен и културен център през II-IV в.н.е. Интересно е, че освен важните научни данни, които Ескус предоставя - неговите руини ще оставят без дъх дори обикновените туристи, които имат късмета да се докосват до това невероятно място занапред. Тук ще се натъкнете буквално на безценни парчета история, под формата на огромни късове колони, фронтони, фризове и капители, които са се сгромолясали под напора на природна и човешка намеса.

Саркофагът-чешма Елия

 

История на чешмата Елия в гр. Никопол е толкова уникална, че наподобява истинска легенда, въпреки, че не е. Преди около 1800 г. римският гражданин Фронтон губи своята млада съпруга Елия. В скръбта си той купува каменен блок и нарежда да създадат саркофаг, върху който да издялат надпис-епитафия посветен на нея. Произведението е изключително лирично и силно като емоция и послание. Самият саркофаг е пригоден да служи като чешма - вероятно символизирайки извор на живот. Саркофагът и надписът върху него оцеляват десетки векове, когато през 1870 г. в Никопол се озовава френският археолог Дижарден. Той успява да разчете епитафията и емоционално завладян от силата на посланието и случката, оставя втори надпис, в който описва емоциите си, обръщайки се задочно към Фронтон. Двата надписа съществуват и днес в една малка и затънтена уличка на Никопол, ставайки неразделна част от най-изумителните обекти по тези земи.


Ивановски скални църкви

 

Скалните църкви в района на днешното с. Иваново са част от голям комплекс от обособени ниши, дупки, килии и помещения намиращи се из вливащите се в Дунав долини на реките Бели и Черни Лом. Заедно с още множество малки и по-големи издълбани в скалите помещения, Ивановските църкви образуват големия скален манастир “Свети Архангел Михаил”. Най-големия възход на региона е XIII-XIV в., когато цялата долина е обитавана от монаси-исихисти - учение проповядващо живот именно в тези скални ниши, съчетано с молитви и уединение с Бог. След западане на духовенството и това течение, манастирите бавно ерозират и се рушат. Днес в полуконсервиран вид съществува само една от църквите - “Света Богородица” - малко изсечено в скалата помещение с прилежащ параклис. Там се охраняват безценни по рода си стенописи, които представят по уникален начин и в оригинал развитието на християнската цивилизация на континента.


Залезите в Тутракан

Тутракан често е сравняван с В. Търново заради кокетно накацалите сгради по стръмния дунавски бряг. Този архитектурен ансамбъл от вехти рибарски къщи, олющена румънска архитектура и класики тип “Образцов дом”, придават на градчето самобитна атмосфера, която може да изненада свикналия на динамика забързан градски човек. В миналото мястото се слави като оживен търговски и рибарски център, където лодкостроенето и рибарлъка са популярен занаят, а славата на региона се носи надалеч. Днес всичко това са само стари черно-бели снимки и спомени. Тутракан е тихо и спокойно градче, където може да придобиете усещане, че времето е спряло. Но през летните месеци, заради географското място, бавно и безмълвно може да се наблюдава едно внушително природно явление, което ако имате късмет да изживеете, със сигурност ще остави траен спомен за цял живот – това са огненочервените залези на фона на величествения Дунав.

Биосферен парк Сребърна

 

Близо до едноименното село и само на около 15 км от гр. Силистра се намира езерото Сребърна. В миналото, мястото е било едно от многото естествено заблатени местности, които имат директна връзка с Дунав, но след пресушаването на някои от тях, днес то е останало единственото по рода си в страната. Езерото е съвсем истинско умалено копие на несъществуващия Джурасик парк. Тух холивудските спецефекти не важат - в Сребърна ще видите истински мини-динозаври под формата на десетки редки и застрашени птици, бозайници, екзотични растения и микроорганизми. Ролята на страховития Tи Рекс се изпълнява от внушителния на вид къдроглав пеликан. Сребърна е единственото място по поречието на “българския” Дунав, където ежегодно може да се наблюдава колония от този вид.

Римската гробница в Силистра

 

Историята на днешния дунавски град Силистра е неразривно свързана с военни, културни и духовни достижения на съвременната цивилизация. По времето, когато мястото се нарича Дуросторум (II-V в.н.е.) римляните трайно разполагат елитния XI-ти Клавдиев легион. Следват бурни години на строителство, сигурност, благоденствие и възход. Днес под централната част на града се намират затрупаните основи на римския град и българският му наследник Дръстър. През иглените уши на динамичното соц. строителство се провира и оцелява един малък обект, който случайно остава непокътнат, а след реставрацията му е атракция, която изумява ценители на античната култура от цял свят. На няколко метра под земята и близо до центъра на Силистра е консервирана Римска гробница с оригинални стенописи, датирани от средата на IV в.н.е., които впечатляват с детайли, орнаменти и цветове. Малката римска гробница в Силистра е сред обектите, които задължително трябва да посетите.

Динен маджун

 

Диненият маджун е добруджански кулинарен специалитет, с който местните с често заливат баницата. Задължително трябва да го опитате.
Името му подсказва, той се прави от динена сърцевина, която преминава термична обработка, превръщайки се изключително бавно в естествена и кремообразна сладка смес. Процесът е ръчен и изморителен - за да се достигне до малки количества екстракт се обработват стотици килограми от захарния плод. Отделената сърцевина се бърка почти цял ден с гигантски дървени лъжици в огромен казан, под който се подклажда бавен огън. Крайният продукт изненадва с вкус, наподобяващ комбинацията на мед и кленов сироп.

 

снимки:Борис Бегъмов и Данаил Цонков за "Дунав Ултра"