fbpx Еньовден е! Набрахме 77 билки и половина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Еньовден е! Набрахме 77 билки и половина

Водеща снимка

Еньовден е! Набрахме 77 билки и половина

На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител. В народния календар този празник заема важно място наред с Коледа и Великден, но има по-стари, езически корени. Известен е като Еньовден.

Според народните вярвания от Еньовдн продължителността на деня започва зърно по зърно да намалява и да се готви да захожда към зимата. Преди да поеме пътя си обаче, слънцето спира да си почине и да се прости със света, който няма да види цяла година.

После окъпано в „живата вода”, изгрява много рано сутринта на Еньовден. А в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. 

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според преданията, всяка билка добива целебна сила, а всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

Според традицията на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници отиват да берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се прав венец, през който трябва да се провре всеки, за да е здрав през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека и една, която е без име.

За да има плодородие, на Еньовден млади жени отиват на нивата, ожънват една ръкойка, изплитат плитка от житото и слагат на кръст плитката и ръкойката.

Този венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.

Да е честит именния ден на Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Янка, Янко. 

Facebook коментари