fbpx Лондон - топ дестинация за поредна година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лондон - топ дестинация за поредна година

Лондон - топ дестинация за поредна година

По повод диамантения юбилей на Кралицата, Лондон се превърна в най-привлекателния град в света сега и продължава да играе централна роля, нареждайки се като топ дестинация за посетителите. За втора поредна година се очаква британската столица да привлече най-много пари, похарчени от международни посетители, нареждайки се пред Ню Йорк, Банкок, Париж и Сингапур.

 

 
 

По отношение на броя международни посетители, Рио де Жанейро (с ръст от 28,6%), Токио (с ръст от 21,5%), Абу Даби (с ръст от 17,9%), Тунис (с ръст от 17,7%), Истанбул (с ръст от 14,7%) и Торонто (с ръст от 7,6%) се очаква да са с най-големите увеличения за съответните региони, а Азиатско-Тихоокеанският регион (с ръст от 9,5%) е с тенденция да показва най-голям ръст през 2012 г. в сравнение с всички останали региони на света. Въпреки икономическата обстановка, общият брой международни посетители се предвижда да нарасне със стабилните 5,7%, разходите 10,6% повече съответно в топ 20те градове, класирани в доклада, в сравнение с показателите от 2011 г.

Привлечени от знакови музеи на Лондон, от ресторанти и шоутата на Уест Енд от световна класа, както и от лесния начин за правене на бизнес, посетителите се очаква да изхарчат повече от средната сума пари на човек, в сравнение с посетителите на всички други градове.

За челното място на Лондон, кметът на Лондон, Борис Джонсън, заявява: "Както нашите фантастични чествания на диамантения юбилей показаха, Лондон знае как да организира парти, и докато се подготвяме да бъдем домакин на най-великите Игри, които светът е виждал някога, не е изненадващо, че нашата столица е топ избор на туристите. Наред с огромна редица събития, фестивали и дейности планирани за едно уникално лято, Лондон се гордее със своите музеи, ресторанти и изживявания при пазаруване от световна класа, които осигуряват това да сме непобедими.“

Д-р Юва Хедриг-Уонг, глобален икономически съветник на MasterCard Worldwide споделя: "Въпреки предизвикателната глобалната икономическа обстановка, тазгодишният доклад прогнозира, че има горещи точки на силен растеж по целия свят, по отношение както на броя на международните посетители, така и на изхарчените от тях пари. С ново поколение международни пътници от развиващите се пазари, които се стичат към най-добрите дестинации в света, глобалните градове продължават да представляват важен двигател на растежа.''

MasterCard Index of Global Destination Cities класира градовете по отношение на броя на общите международни на посетители и трансграничните изразходвани средства от същите тези посетители в градовете домакини и дава прогнози за ръст на посетителите и пътниците за 2012 г.

Лондон отново държи палмата на първенството 

Петте най-големи града, от които идват посетителите на Лондон, са Дъблин, Ню Йорк, Стокхолм, Амстердам и Франкфурт. Броят на посетителите от Франкфурт се очаква да се увеличи с впечатляващите 20,8%. Въпреки, че лъвският пай на посетителите на Лондон ще е с произход от Дъблин, според доклада, посетителите от Ню Йорк когато пристигнат ще похарчат два пъти повече пари отколкото туристите от Дъблин. Интересното е, че моделите на харчене са реципрочни - лондончани, които посещават Ню Йорк, харчат повече, отколкото посетителите от всеки от останалите четири от петте града, от които идват посетителите на Ню Йорк. Прогнозираното увеличение на разходите, правени в столицата на Обединеното Кралство, е в съответствие с положителната тенденция при броя на картовите транзакции в Обединеното Кралство през последната година - транзакциите се увеличават с 8,3 процента в сравнение с 2010-2011, според Euromonitor, независима изследователска компания.

Въпреки че докладът прогнозира, че Париж ще има по-малко международни посетители тази година, с незначителен спад от 0,6% - градът все още е номер две по отношение на действителния брой на посетителите. Нещо повече, тези, които го посещават, ще изхарчат малко повече - разходите им ще се увеличат с 1,5%. Интересно е, че жителите на Париж не са сред водещите посетители с пътуване със самолет до дестинация номер едно - Лондон, въпреки близкото разстояние, въпреки че парижани ще пътуват още по-далеч - те са сред петте най-големи групи посетители на Ню Йорк и Дубай, посочени в доклада. Това предвиждано увеличение на разходите за посетителите на френската столица е в съответствие с възходящата тенденция в броя на картови операции за Франция.

Ню Йорк отново е на второ място в класацията за изхарчени пари, въпреки че изхарчените от международните посетители пари в Голямата Ябълка ще се увеличат с 6,8%. По отношение на броя на посетителите, Ню Йорк се очаква да остане на 13-то място, въпреки че броят международни посетители се очаква да нарасне с 5,2% през 2012 г. Ню Йорк продължава да привлича пътуващите на дълги разстояния и канадците. Ако погледнем петте топ градове, от които идват посетители на Ню Йорк, показва, че по-голямата част от тях са от отвъд океана - Лондон, Париж, Франкфурт и Токио – всички в прогнозната класация. Торонто в Канада завършва топ пет, заеймайки второ място в класацията. Очакваното увеличение на изхарчените пари от посетителите на Ню Йорк също така отразява последните тенденции на нарастване по отношение на броя на картовите транзакции в САЩ.

Банкок е една от изгряващите звезди и прогнозира като град номер едно по отношение на брой международни посетители и обем на разходите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Градът ще отбележи ръст от 6,5% по отношение на посетителите и впечатляващ ръст от 16,6% в изхарчените от международни посетители пари. По-голямата част от посетителите се очаква да дойдат от Токио и да харчат повече от посетителите от други топ градове. Трафикът към Банкок ще бъде концентриран в рамките на региона. Интересно е, че Тайланд също бележи бърз растеж по отношение на броя на картовите разплащания през последната година, с ръст от 8,4%.

Сингапур остава стабилен в класацията за броя на международните посетители, въпреки факта, че очакванията са за значителен ръст в броя на посетителите, с 9,9% спрямо предходната година. Той също изкачи две места, за да претендира за четвъртото място в международната ранглиста на изхарчените пари, което е ръст от 12,7%.

Истанбул е най-бързо развиващият се град в топ петте по отношение броя на международни посетители, с ръст от 14,7% спрямо миналата година и се изкачва с едно място в класацията, за да претендира за петото място. Градът се издига в класациите, когато се отчитат изхарчените от посетителите пари, с прогнозирано увеличение от зашеметяващите 20,7% спрямо предишния доклад на MasterCard. Турция е още една страна, която се радва на бърз растеж по отношение на броя на картовите транзакции.

По данни от Global Destination Cities Index на MasterCard Worldwide