fbpx Алберто Веделаго: При ръчното изработване на сако има 186 задължителни стъпки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Алберто Веделаго: При ръчното изработване на сако има 186 задължителни стъпки

 

 

Италианския дизайнер и стилист Алберто Веделаго представи своя бранд ACCADEMYA  /„Академия“/ в ателието си в центъра на София, което той наскоро отвори. Лично демонстрира своя нов и уникален метод за създаване на мъжка мода, като показа на практика какво означава един качествено изработен костюм.
Веделаго е започнал своята дейност като мениджър във „Форал груп“ /Forall Group/, една от големите институции за елегантност "Made in Italy", към която принадлежи „Пал Зилери“ /Pal Zileri/. Kоординирал e процесите на изработка, на стилизиране и на маркетинг, и е управлявал над 150 магазина на „Пал Зилери“ в цял свят. Този негов опит е продължил 25 години, преди да вземе решението да направи нова крачка и да основе своя бранд.

 

Веделаго сподели, че най-важната и същевременно най-трудната част от работата му е да опознае индивидуалността на човека, неговите лични качества и да му помогне да намери своя стил. Работата на дизайнера включва вземане не само на „физическите“ мерки на клиента, но също така проникване и опознаване на характеристиките му като личност. Този подход определя Алберто Веделаго като “Personalitailor” – стилист и дизайнер на личността, чрез който той създава костюми, описващи човек естетически и вътрешно. Споделя, че със задоволство е установи, че българският мъж е много любопитен и има отворено съзнание към новото, към модерното.

 

Алберто Веделаго подчерта колко е голямо значението на оригиналната ръчна изработка и колко е голямо нейното предимство спрямо конфекцията и машинното производство на костюми с традиционните залепващи техники. За сравнение – при ръчното изработване на сако има 186 задължителни стъпки, докато фабрично произведените костюми са направени с техники на залепване само в 20 стъпки. Дизайнерът обясни, че висококачествените платове са толкова фини, че не позволяват друга техника освен ръчна работа. При нея, когато няма лепило, се запазват свойството на дрехата и възможността на тялото да „дишат“. Алберто Веделаго демонстрира и как да се разпознае качествената изработка на сакото, а именно като се провери зоната отпред под ревера, където не трябва да има слепване на плата.

 

Веделаго пътува из целия свят – от Америка до Австралия, където неговият иновативен подход и схващане за стил срещат все повече почитатели, а мнозина изискани клиенти вече са го избрали за свой „Maestro di eleganza ”.  В своята концепция (изложена в специална книга) Алберто Веделаго разкрива тайните на елегантността. По време на пресконференцията дизайнерът сподели, че сред известните личности, които са му се доверявали за своя външен вид, са Джон Траволта, Ник Нолти и други знаменитости, както и компании, към които прилага същия персонализиран подход. Такъв е случаят с кафе „Флориан“ /Caffè Florian/ във Венеция, чийто персонал е облечен от Алберто Веделаго. Любопитното е, че то е най-старото кафене в света, открито през 1720 г.

 

Оргиналният моден творец и стилист е приел присърце мисията да популяризира в световен мащаб италианската философия за елегантност. Тази мисия включва и неговите публични и индивидуални лекции, които целят да разкрият технологичните тайни на един персонално ушит костюм, както и предимствата на материалите с високо качество. Брандът ACCADEMYA, който е подчинен на тези принципи е уникално явление в модния свят на мъжката елегантност. Всъщност този бранд съединява по удивителен начин перфектната изработка и високата визуална култура.

 

Оперативният център на дейността на Алберто Веделаго е във Венеция, Италия. Там се изработват всички костюми за клиентите на дизайнера, независимо в коя част на света се намират те. Венеция, освен, че е градът, очаровал целия свят по неповторим начин, подчетрава ексклузивния “modus operandi” („похват на действие“ – лат.) на ACCADEMYA, залагащ преди всичко на уникалността и превъзходството.