fbpx След инфекция на горните дихателни пътища задължително сменяйте четката за зъби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

След инфекция на горните дихателни пътища задължително сменяйте четката за зъби

Устната хигиена не е приоритет за една трета от хората в Европа. Проучване, проведено от OnePoll за навиците на европейците в грижата за устната хигиена разкри, че не следваме основните правила за поддържане на здравна рутина, като редовна смяна на четката за зъби, използване на конец за зъби или вода за уста.

Въпреки че настоящата пандемия е накарала над половината от населението да преразгледа отношението си към личното си здраве и да предприеме активни стъпки за подобряването му, едва 34% свързват подобряването на устната си хигиена с повишаване на цялостното си здравословно състояние.

По-голямата част от хората възприемат грижата за устната кухина само като миене на зъбите по два пъти на ден, но не обръщат внимание на избора и смяната на четката си за зъби. Според Световната здравна организация тази тенденция е тревожна, тъй като това е ключово за здравето на устната кухина, което от своя страна е пряко свързано с цялостното благосъстояние и качество на живот. Използването на четка с повредени косъмчета не може да почисти пълноценно, тъй като не достига до трудно достъпните места, по които се натрупва плака. Това крие риск от поява на кариеси и проблеми с венците.

Редовната смяна на четката за зъби е лесна стъпка, която може да подобри значително здравето на устната кухина. Британски стоматолози препоръчват смяната на четката за зъби да става на всеки три месеца, за да е сигурно, че почистваме зъбите си ефективно, тъй като изследванията доказват, че нова четка за зъби ще почисти устната кухина 95% по-добре.

Друг много важен елемент за правилна устна хигиена е смяната на четката за зъби след настинка, грип или друга инфекция на горните дихателни пътища, тъй като микробите могат да живеят по косъмчетата на четката, а влажната среда е благоприятна за размножаване на бактерии.

Според проучването, над една четвърт от анкетираните не използват вода за уста (19%) или конец за зъби (37%) в ежедневието си. Редовната им употреба е ключова за добрата устна хигиена, тъй като те спомагат за  премахването на  бактериите от труднодостъпните места, до които четката за зъби не може да достигне. Също така пастите за зъби и водата за уста, които включват активни съставки, могат да намалят натрупването на бактериална плака и да намалят нивото на микробите в устата.

Повече от половината респонденти (59%)*мият зъбите си под 2 минути, а близо една трета от тях признават, че посещават стоматолог само в случай, че изпитат неразположение. 19% признават, че не мислят за здравето на цялата устна кухина, а само за зъбите.