fbpx Новото Божоле пристигна с послание за свобода и живот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Божоле пристигна с послание за свобода и живот

Новото Божоле пристигна с послание за свобода и живот

На специална церемония в резиденция „Бояна“, в третия четвъртък от м. ноември Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), тържествено представи младото френско вино „Божоле нуво“, реколта 2015. Традиционният ритуал се проведе под патронажа на Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България и в присъствието на г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Церемонията по посрещането на младото „Божоле“ в България бе открито от г-жа Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК. В приветствието си към гостите тя отбеляза, че празникът на виното тази година преминава под знака на честването на свободата и живота, в контекста на атентатите във Франция. В подкрепа на тази идея над 1500-те гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културен елит, почетоха жертвите на терористичните актове с едноминутно мълчание. Последва акапелното изпълнение на химна на Франция, към което се присъединиха много от присъстващите.

„Тази година посрещането в София на новото „Божоле“ 2015 носи много особен характер. Франция, Париж и околностите ѝ отново бяха поразени от атентати, които доведоха до многобройни жертви. Всички ние сме дълбоко наранени. И тъй като животът продължава, бих искал днес да отбележим и един своеобразен „празника на свободата“, за да почетем паметта на невинните жертви и да се противопоставим на кръвопролитното безумие на екстремистите. Всички приятели на Франция ще открият в това проява на силата на нашата нация“, заяви Стефан Дюлае, председател на ФБТИК в своето обръщение към гостите на събитието.

От името на Н.Пр. Лапер дьо Кабан, към присъстващите се обърна г-жа Доминик Вааг, първи съветник на посланика. „Благодаря на България за многобройните послания на подкрепа и приятелство след атаките в Париж. Въпреки трагичните събития, френският народ е решен да се бори с нетърпимостта и с нищо да не променя начина си на живот“, сподели г-жа Вааг.

В своите думи Томислав Дончев изрази съпричастността на българския народ с мъката на Франция. „Днес някой би казал, че поради трагичните обстоятелства традицията за посрещането на „Божоле“ трябва да бъде променена, но аз бих казал, че не трябва. Защото терористите искат точно това – традициите да бъдат разрушени, да променим нашите цели и това, в което вярваме. Виното освен напитка и поезия е още нещо – то е тъждествено с борбата за свобода и с любовта. И ако някой днес си мисли, че можем да подменим свободата в името на сигурността, то той е сбъркал. Защото и виното, и любовта, и свободата са не просто част от традицията – те са част от нас и ние ще успеем да ги съхраним“, каза г-н Дончев пред гостите.

Тази година събитието се осъществи с подкрепата на членовете на ФБТИК, от които основни партньори са „Сосиете Женерал Експресбанк“, „Идънред България“, „Акт Лоджистик“, „Монтюпе“, „Фърст Естейтс“, „Президент“, Френският културен институт и Посолството на Република Франция в България.