fbpx Топ сомелиерът Жерар Басе: С вината на Катаржина имате отлична възможност да се върнете на световните пазари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Топ сомелиерът Жерар Басе: С вината на Катаржина имате отлична възможност да се върнете на световните пазари

Топ сомелиерът Жерар Басе: С вината на Катаржина имате отлична възможност да се върнете на световните пазари

Жерар Басе, най-добрият сомелиер в света и единственият човек, който е едновременно Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA, беше специален гост на 10 годишнината на родната ни изба Катаржина Естейт, която ознаменува празника си с галаспектакъл и вечера. Басе представи пред гостите едни най-впечатляващите вина на „Катаржина“, които бяха подбрани специално към всяко ястие от петстепенното меню. По-рано през деня топсомелиерът разговаря специално с екипа ни. Ето какво сподели той.

Г-н Басе, защо приехте поканата на Катажина естейт да презентирате вината на гала вечерята?

- Причините са две - първо, защото познавам Цветелина Николова много добре като приятел и второ, защото познавам вината. Всъщност за първи път бях в избата през 2008 г., когато в София се провеждаше конкурс  за най-добър сомелиер в Европа, а аз бях един от съдиите. Един от дните беше организирано посещение. Избата беше само на две години. Срещнахме се отново с Цветелина Николова преди две години, когато се оказа, че сме в един и същи курс. Както казах вече станахме много добри приятели с нея и тя ми изпраща от време на време бутилки вино за дегустация. Когато ме попита дали бих презентирал техните вина на Гала вечерята, не се и замислих и за миг да откажа.

Смятате ли , че вината на Катаржина естейт са готови за световния пазар?

- Да, мисля, че тази изба е израз на модерната българска винена индустрия – вината са направени по много добри технологии, усеща се, че има много лично отношение и това води до високо качество на продукцията.  В  Англия, например, преди 20 години имаше много български вина, но те бяха евтини и с ниско качество. След това почти изчезнаха, но мисля, че сега с вината на Катаржина имате отлична възможност за успешно завръщане на пазара.

Какъв е новият тренд в консуматорския вкус?

- Бих могъл най-вече да говоря за Великобритания. Допреди 10-15 години всички предпочитаха интензивни и наситени червени вина, с повече алкохолно съдържание, отлежавали продължително време в дъбови бъчви. Днес на мода са по-леките и плодови вина, с по-малко алкохолно съдържание, далеч от 15-16 градуса, по-малко дъбов аромат, който срещахме преди. Предпочитат по-лесно смилаеми вина. Разбира се, не всички хора са еднакви.

Консумират ли хората повече вино в последните години?

-  Мисля, че в страните, които имат традиционно богата винена история като Франция, Италия, Испания, хората пият по-малко, но по-качествени вина. В държави като Скандинавските страни, Англия, Америка, където преди 20-30 години консумацията на спиртни напитки беше сериозна, сега виното вече е предпочитано. Но всички търсят качество. Днес потребителският свят е много труден и капризен,  и само наистина добри вина могат да намерят реализация.

Роден във Франция, Жерар се мести в Англия по средата на 1980-те, където започва успешна кариера като сомелиер. Титлите му включват: Най-добър международен сомелиер за френски вина 1992, Най-добър сомелиер на Европа 1996, Най-добър сомелиер в света 2010, The Courvoisier Sommelier Best of the Best in 1992, Награда на Маркес де Касарес 1993, Купата на Дом Периньон през 1996, Търговско лице на годината на Sopexa UK 2004, Специалната награда на  Catey през 2010, Лице на годината на The International Wine Challenge през 2010,  Лице на годината за вина и спиртни напитки на списание Harpers през 2011, Легенда на индустрията на Imbibe през 2011, Мъж на годината на Decanter през 2013 и Посланник на вина и спиртни напитки на Catey през 2014.

Важен аспект от кариерата на Жерар е умението му да открива млади таланти, които наставлява и вдъхновява. Броят сомелиери и бармани, които са обучавани от него, е голям и те самите достигат големи висоти.

През 1997 Жерар е удостоен с Медалът на Сен Етиен, където е роден, от кмета на Сен Етиен (Мишел Тюлие).

През юни 2011, като част от Почетния списък за рождения ден на кралицата, Жерар получава наградата ОБЕ ( Order of British Empire), с което принцеса Анна го удостоява на церемония през октомври 2011 в замъка Уиндзор.

 

 

 

Facebook коментари