fbpx Наздраве за Старата Нова година в сръбски ресторант "Котилото"! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наздраве за Старата Нова година в сръбски ресторант "Котилото"!

Водеща снимка
Да

Наздраве за Старата Нова година в сръбски ресторант "Котилото"!

По традиция столичният сръбски ресторант „Котилото“ отбеляза Старата Нова година на 13 ти срещу 14 януари по стар стил. Празникът се празнува шумно от сръбските ни съседи и това беше и поводът за голямо парти в заведението с духовия оркестър на Исидор Зечирович отсръбския град Бойник, а най-младото попълнение, е 13-годишният тромпетист очарова всички.

Така съвсем официално двамата дългогодишни собственици на „Котилото“ Йонко Георгиев и Майстор Даци – Далибор Маринкович откриват тежките зимни софри с много домашни храни, вкусни пушени и печени меса, туршии, които предизвикват небцето да потърси прословутата дюлева ракия. А в това време камината създава неповторим уют и е любимо място на гостите.

„Ние сме категорични почитатели на домашната кухня, затова предлагаме много типични рецепти, някои от които със сръбски привкус“, споделя Йонко. „Още в ранна есен залагаме качета със собственоръчно наредени туршии, кисело зеле, а майстор Даци влага целия си талант, за да предложим на гостите ненадминати веяни и пушени меса“, допълва той.

И масите се огъват от щедри чинии, пълни с  хрупкави кисели краставички, кисело зеле, шарена туршия, люти мариновани чушлета с чесън и оцет, маринован карфиол по сръбски. Топките каймак са задължителни за топлата пърленка. Няма как да мине и без голяма лъжица печен сръбски боб яхния на фурна с подправки и чесън. Към всичко това добавяме и няколко тънки резени шарена сланина, заложена още преди месец да отлежава. И гарафата с дюлевица някак сама пълни чашите.

След това любезните сервитьори носят плата с крехки пържоли, плескавици и ущипци с фантастичен вкус. Телешкото бонфиле се топи в устата. Свинските чревца на скара са истинско пиршество.

И понеже няма как всичко това да се изяде наведнъж, ви съветваме да се върнете пак. Майстор Даци е подготвил и други изкушения, а и тук ще опитате най-добрата сръбска скара в страната. Повече може да научите тук - https://kotiloto.com/

И Наздраве за една спорна 2023 г.!