fbpx Модната линия е съчетание от душевност, фантазия и талант | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модната линия е съчетание от душевност, фантазия и талант

Дизайнерката Яна Наскова

Модната линия е съчетание от душевност, фантазия и талант

Дизайнерка Яна Наскова, създател на марката La Clé („ключ“ от френски) стартира ударно 2015 година като преди дни посрещна първите гости в новия си моден шоурум, който се намира в столичния квартал Витоша. На площ от 70 кв.м. всеки прекрачил прага на модния център ще се наслади на многообразието от модели, платове и кройки. Тази пролет дрехите на La Cle са със свежи и цветни мотиви, преобладават флоралните щампи, а за по-претенциозните се предлагат и облекла в малко по-тъмната гама. Дизайнерката отново не изневерява на естествените и качествени материи като памук, жакард, коприна в комбинация с памук, фино плетиво, уникална дантела, която е модната „диктаторка“ през този сезон. Не са забравени и декоративните елементи към дрехите. 
”Beyond the limit” (отвъд граница) е колекция за силните жени, за тези, които имат смелостта винаги да се забелязват и да впечатляват. А къде е силата на Яна, отговаря самата тя, в ексклузивно за списанието интервю. 
 
Яна, модата е един от най-силно конкурентните бизнеси. Как събра смелост да отвориш свой шоурум?

- Ако човек, няма достатъчно смелост, да се изправи срещу конкуренцията, то той не би бил достоен да бъде творец. Тъй като смятам себе за амбициозен човек, решил да пробие в модните среди, предприех тази важна крачка – отварянето на шоурума, която определям като решаваща за марката La Cle. Още през миналата година дебютирах на родната модна сцена. Тогава показах колекцията ”Unlocked”. Реших да представя моделите по по-нестандартен начин, в лятната градина на една от най-красивите къщи в столичния кв. Драгалевци. Всъщност творческата ми дейност стартира още преди 12 години, когато започнах да прави дрехи за самата себе си. Още от тогава моето кредо е, че дрехите трябва да показват стил, очарование и провокация.

Кое според теб определя една линия за модна, защото в последните години много личности откриха магазини със собствени модни линии?

- Определящото за една модна линия не е личността. Модната линия, трябва да бъде съчетание от душевност, фантазия и талант. Тези качества, определят силата на личността, но е факт, че през последните години, много личности създадоха собствени модни линии, базирани единствено на своята популярност в различните среди.

Какво отключваш с твоя La Cle?

- Отключвам един безупречен и уникален стил! Свят без ограничения, в който всяка жена трябва да блести със собствената си индивидуалност.

Умеят ли да се обличат българките?

- Да, българката винаги се е обличала стилно, но доста често проявява предпазливост в избора си. Акцентът пада много често върху черния и белия цвят. Аз харесвам цветните мотиви. В един по-мрачен ден, цветната дреха, неизбежно те кара да се чувстваш по-добре, да се усмихваш..., та дори и да се обръщат погледи след теб. Трябва да има позитивизъм и в модата.

Не сме ли често свидетели на безвкусно облечени жени, които обаче държат да са в крак с модата?

- Безвкусно облечените жени търсят най-вече показност. Тя ги лишава от вкус, хармония и стил в интерес на последните модни тенденции. За съжаление в съвременния свят все по-често наблюдаваме подобно явление.

Дамите със съвършени мерки всъщност са доста малко. Какво предлагаш за останалите?

- Съвършеността в мерките е строго индивидуална. Моята марка, предлага подход, с уважение към всяка женска индивидуалност. Независимо от размерите, всяка жена е съвършена сама по себе си. Важна е самата душевност на дамата, която иска да изглежда по неповторим начин.

Както и ти по-горе спомена, защо българските предпочитат преди всичко тъмни цветове, дори и млади момичета?

- Динамиката и стресовото ежедневие в днешния живот, са определящи за стила в обличането. Българките отделят все по-малко време за избор на тоалет, независимо дали е дневен или вечерен. За съжаление жените допускат доста компромиси в гардероба си. Намирането на баланс между функционалност, цена и стил почти винаги е за сметка на последното. Не допускайте компромис с нещата, които подчертават вашата индивидуалност и ви карат да бъдете щастливи! Това е моят съвет към всички дами.

снимки Диляна Флорентин

Facebook коментари