fbpx Да избягаме от стреса чрез творчество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да избягаме от стреса чрез творчество

Статиите в последните години, са пълни със съвети и решения, за справяне с проблемите, стреса, и болестите. Предлагат се идеи за релакс от типа на СПА, спорт и разходки сред природата. И те имат своето предназначение. Тук обаче искаме да споделим един по-различен подход към т. нар. свободно време - релаксация чрез изкуство.
Не чрез разглеждане на изложби или посещение на театър, а чрез собствено творчество. Ще кажете, че не сте творци, нямате заложби и всичко това ви се струва прекалено трудно. За много хора процесът на творчество е сложен и тайнствен, често излизащ отвъд човешките разбирания. Малцина знаят, че трудността в рисуването например, идва не от липсата на техники, а от начина, по който възприемаме реалността и по който „разчитаме“ формите около нас. Способността да се изразиш чрез картина, стих или мелодия, зависи от умението да наблюдаваш в цялост света навън, както и света вътре в себе си.

Съвременният човек е издигнал логиката в култ и анализът е станал единствен начин на възприятие. Той е фокусиран в детайла, стреми се да изучи формата чрез все по-голямо фрагментиране. Използва предимно лявата половина на мозъка си, отговорна за аналитичното и логическо мислене. Тя ни позволява да оценяваме събития и явления, да правим света разбираем и предсказуем, т.е. да се чувставаме сигурни. За разлика от него, дясното полукълбо е специализирано в образното мислене, интуицията, въображението и мечтаенето. То е отговорно за процеса на синтеза на естествените усещания и възприятия - ритъм, цветове, пространство, както и за разпознаването (на лица, образи).

Ние все още не дооценяваме значението на интуитивното познание, силата да възприемаме моментално и цялостно с помощта на дясното полукълбо. Благодарение на него са сътворени шедьоври в изкуството и в науката. Алберт Айнщайн често е казвал: „Въображението е по-важно от знанието“. Интересен е фактът, че дясното полукълбо започва да работи още от момента на раждането ни, а лявото се развива постепенно, заедно с развитието на способността ни да разбираме речта и да говорим. В следствие на възпитанието и ориентираността на съвременното общество, дясното полукълбо или т.нар. абстрактно мислене бива „блокирано“ още в ранно детство. Но рано или късно то отново се проявява във всеки от нас. При много от представителите на поколението, израснало в рационален свят, творческото начало се развива чак през втората половина на живота им. Затова някои хора на 40-годишна възраст изведнъж започват да се занимават усилено с медитация, други започват да рисуват картини, трети се увличат по йога или се записват в любителска театрална трупа... Може би безпокойството, неудовлетвореността от живота и желание за започване на нещо ново, които описваме като криза на средната възраст, са резултат от факта, че дълго сме игнорирали жизнеутвърждаващите сигнали на своето дясно полукълбо...

През XV век живял един човек, който е съвършен пример за това, какво може да постигне индивид, при който двете форми на мозъчната активност се развиват успоредно. Този човек се казва Леонардо да Винчи. По времето, когато е живял и творил, не е имал равен в сферата на живописта, скулптурата, физиологията, математиката, архитектурата, механиката, анатомията, физиката, метеорологията, геологията, инженерството, авиацията. Успявал за минути да композира музика, да измисля думите към нея и да изпълнява тази творба на всеки известен тогава музикален инструмент. Притежавал тайнственото умение да интегрира в едно всички сфери, с които се занимавал.

С все по-голямата нестабилност и нелогичност на икономиката, а и на цялото ни общество, ясно назрява нуждата от нов начин на мислене, нов подход към реалността. Хората, които притежават навика да отхвърлят приетото разбиране на очевидните неща, често са досадни и неудобни, но ако са ориентирани към резултатност, осигуряват свеж поглед върху материята. По време на групово търсене на идеи за решаване на даден проблем, се случва ключовото решение на ситуацията да бъде подсказано от някой новатор или аматьор. Гъвкавостта на мисленето представлява ценно свойство за всеки творец и все повече се цени и в бизнеса.

Така, че ако се върнем към началото, където говорихме за творчеството като допълнително занимание, бихме казали, че то може да доведе до облекчено преминаване на съзнанието към режим на абстракно мислене, преоткриване способностите за размисъл и възприятие и обогатяване на всички аспекти на живота. Творейки вие достигате до непознати кътчета в ума и сърцето си. Научаватe се да възприемате нещата цялостни, да виждате връзките помежду им и животът ви става по-съдържателен и богат.

Но най-важното е, че няма „недаровити“ хора. Всеки един притежаващ дясна половина на мозъка, може да я развие и да активира творческите си заложби. Може да навлезе в един нов свят и ако успее да надмогне страховете и чувството за малоценност, пред вас ще се разкрие непозната реалност с огромен потенциал. Творчеството води до здраве, хармония и баланс. Защото то е най-чистия израз на любовта. Любовта към вас самите и към всичко което ви заобикаля. То е врата към златния свят на душата, разчупва личното пространство и е най-директния метод за комуникация и споделяне. Този нов начин на възприятие и преживяване на реалността ще ви преизпълни с неизказана радост, която от позиция на обкръжението ви няма причина да съществува. Ще достигнете до разбирането, че „палитрата“ на живота ви е показала истинската си реалност и тя няма общо с това, което сте виждали до сега.

И всичко е на „една ръка разстояние“, но трябва да приемете, че е възможно. Чували сте, че всеки сам избира реалността, в която да живее. Важно е да осъзнаете, че съзнанието може да променя формата съгласно реалността, която избира за свое опитно поле. Така, че скъпи читатели, осмелете се да въведете цвят и емоция в сивото бизнес ежедневие. Те няма да натоварят излишно тежкият ви график. Те само ще ви обогатят. А възможностите в последните години стават все повече – танци, театър, фотография или рисуване, както и различни еднократни работилници, където можете да сътворите собствени свещи, да рисувате върху текстил, стъкло и още много други.
Поканете изкуството в живота си, във всичко което правите. За нас в Юнити, всичко е изкуство, от картините, които рисуваме, през семинарите за активиране на творчеството, до ежедневното подреждане на масата за обяд.