fbpx Звезден лукс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Звезден лукс

С ръка на сърцето ще признаете, че този път Реджията създаде произведение на изкуството, което ще хареса на всеки – дори да е капризен, дори да не обича френски автомобили или дори да не е шофьор. Когато седнах зад волана на луксозния седан Latitude имах усещането, че съм movie star. Всъщност не знам какво е да си звезда, но си мисля, че тези изключително класни предмети, автомобили и красиви и скъпи места, които обграждат „големите” хора, създават усещането за „друга класа”. В подкрепа на моите думи идва фактът, че именно последното луксозно творение на Renault бе избрано за официален автомобил на звездите на филмовия фестивал в Кан, преди два месеца. Имало е защо да предпочетат именно него...

Седанът е изключително широк и просторен – на задната седалка ще се събере и най-голямата булчинска рокля с кринолини и метални обръчи или пък може да превърнете пространството в мини офис – в никакъв случай няма да се удари капакът на лаптопа в предната седалка, защото има достатъчно място. Ако излезем от президентската роля и седнем на шофьорското място, става още по-интересно.

Renault Latitude изгражда нов стандарт на марката, наречен Take Care. На всички ни е ясно, че въздухът около нас е доста мръсен. Затова Renault поставят специален йонизатор за пречистване на въздуха (разработен със Samsung Super Plasma®) Уникалната система за пречистване на въздуха, действа заедно с поленов филтър с активен въглен и сензор за токсичност. Йонизаторът работи в два режима, а пречистването на въздуха стартира автоматично ако сензорът за токсичност засече присъствие, без значение на количеството на вредни газове. Ролята на йонизатора е да увеличи присъствието на отрицателните йони и да неутрализира действието на положителните. Режим Clean е за по-здравословен въздух, като се като се отстраняват съществуващите бактерии, алергени, бацили. Режим Relax е за намаляване на стреса, а йонизаторът премахва напрежението като генерира отрицателни йони и така се постига електромагнитен баланс с положителните йони. Май си заслужава да стоим повече в този автомобил...?

Към околната среда на купето е прибавен и пакет Relax, който е с 2 аромата парфюм - Blue Ocean и Mango. Не си представяйте блъскащите в носа миризми на борчетата, които висим на огледалото. Ароматът е почти незабележим, който наистина ми достави отпускащо въздействие, стигайки до някакви далечни кътчета на мозъка. Накрая прибавяме и тризонов електронен климатик, който работи в три режима - Soft, Auto и Fast в зависимост от желанието за температура и мощност.

Голямото отпускане дойде от шофьорската седалка, която автоматично запомня избраната позиция и когато седнах зад волана дойде на мястото си. Пет пневматични валяка започнаха да се „разхождат” по гърба ми, докато шофирах. И за да не се стресна в началото с тяхното присъствие, избрах по-лекичко движение – иначе общо имат 4 режима. Накрая стигнах и до Strong. Изобщо не е излишна глезотия, а добър масаж на гърба, от който се нуждае всеки човек днес. Особено, ако сте повече време зад компютъра или зад волана. Може да изберете и активност само на отделна зона - рамене, средата на гърба или около кръста. Масажорите на облегалката се управляват само с едно копче на седалката, като допълват и с подгряване на седалката.

Накрая, за да е пълно удоволствието в горещия летен ден, си пуснах „Следобедът на един фавн” - аудио системата, разля бравурните пасажи на флейтата и кларинета в това великолепно произведение на Дебюси. Разбира се, концертния звук бе благодарение на 3D Sound by Arkamys®, както и системата Renault Bose® Sound System. Вградената навигационна система Carminat TomTom® ме водеше безпогрешно и разчитането и е много лесно и интуитивно (не случайно го казвам, защото има и такива навигации, които леко объркват). Другата навигационна система, която се предлага за Renault Latitude е Carminat Bluetooth® DVD с карти за цяла Европа, като при нея може да задавате гласови команди и има функцията Bluetooth®.

Разбира се, в широкия седан има много удобни места за вещи и багаж – само жабката е с обем 9,6 литра, който се охлажда. В централната конзола е обособено пространство за дребни предмети с обем 2,4 литра. Има още ниши и джобове, а багажникът щедро отваря цели 511 дм3 като за по-дълги предмети може да се сваля задната седалка.

Заедно със всичките удобства, които предлага луксозният седан под метала се крие сериозна мощ. Изборът е между един бензинов - 2,0 л. / 140 к.с. с много добра динамика при ниски обороти и два дизелови мотора. Единият е 2-литров dCi (M9R), който се предлага в два варианта от 150 к.с и 175 к.с., а другият най-новият 6-цилиндров мощен мотор на алианса Renault-Nissan, разработен от Renault – мощният 3,0 V6 dCi (V9X) 240 к.с. при 3 750 об/мин.
Флагманът на френската марка предлага още всякакви системи за пасивна и активна сигурност. Окачването е тип MacPherson с триъгълно долно рамо и стабилизираща щанга, а задното е многозвенно, базирано на разработка на Nissan – то поема неравностите на пътя, изолира пътническата кабина от вибрациите и съответно намалява и шума. При завои също не се усеща накланяне, благодарение на специални пружини.

Любопитен факт е, че Latitude е преминал през много тежка тестова програма, проведена при най-трудните атмосферни условия – от висока температура до арктически студ, лоши пътища, много прах и др. В програмата са участвали над 30 автомобила, които общо са изминали почти 1,1 милиона километра. Изводът от тестовете е, че този глобален автомобил може да се справи и с най-трудните условия, които могат да се срещнат на повечето автомобилни пазари в света.