fbpx 3 в 1 (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

3 в 1 (+видео)

Volvo XC90 T8

3 в 1 (+видео)

 
„Леле, колко абсурден тест!“ си мислим, докато отиваме да вземем предизвикателството Volvo XC90 T8 с 400 к.с., с който трябва да се включим в състезание за икономично каране! Отварям голямата скоба, за да поясня, че зад това Т8 се крие 2-литров, бензинов 4 цилиндров двигател Drive-E и електрически мотор, с който ако сте прилежен шофьор може да изминете около 40-50 км. само на ток! Един изключителен хибрид, ускоряващ от 0 до 100km/h за 5,9 секунди, който много сериозно ни предизвика в маршрута от около 170 км. Тази огромна машина е едновременно plug-in електрически, хибриден и автомобил с висока динамика. А теста се оказа повече от интересен в изследване на начините за най-икономично шофиране.
 
 
Според конкретните пътни ситуации може да избирате различни режими на движение. Освен Pure electric (изцяло електрически), може да използвате и хибриден. При него автоматично се редува черпенето на мощност от двигателя и от електромотора, за да се постигне най-добрия общ разход на гориво.
Комбинираният режим Power mode събира динамиката от двата мотора. При запалване на двигателя автомобилът използва изключителната реакция на електрическия мотор и стръмната крива на въртящия момент, докато двигателят с вътрешно горене набере скорост. Това съчетание предоставя по-добър въртящ момент при по-ниски обороти, равен на този на двигател с голям работен обем като този на V8.
 
Мнаго интелигентен е Save режимът за икономия на заряда на батерията. С него може да запазите нивото на батерията, за по-късна употреба, когато електрическото движение ще е по-препоръчително. Например – карате си по магистралата със 150 км/ч, запазили сте си ток и в града минавате отново на електричество – там няма смисъл да се надпреварвате излишно и харчите повече бензин. Интересно е, че с този режим може и да „пълните“ батерията, като използвате всеки момент за рекуперация от двигателя с вътрешно горене. Ако пък дойде стръмно спускане минавате със скоростния лост на режим B и тогава започва истински чардж. Но пък от друга страна и намаляването на скоростта става доста осезателно, защото се „обира“ всяка изостанала енергия. 
 
 
Честно казано, толкова много се впрегнахме да постигнем добър резултат, че почти не успяхме да се полюбуваме на тежкия и респектиращ лукс в купето. Е, аз като жена, веднага хвърлих око на изключителния скоростен лост от шведски кристал Orrefors, който толкова подхождаше на кристалния ми пръстен. Следващия път обаче ще ги натиснем тези 400 коня и ще видим другото лице на шведа:) В крайна сметка постигнахме среден разход от 7,2л/100, което мисля, че заслужава адмирации. 
 
 
Искам да обърна внимание, че в деня, който карахме, беше по-студено и определено също оказа влияние върху разхода. Но шведите са помислили и за това - можете предварително да климатизирате двигателя, батерията и купето на XC90 T8. Така независимо дали навън е леденостудено или горещо и влажно, автомобилът ще е затоплен или охладен до необходимата степен. Предварителната климатизация може да стане още докато автомобилът е включен в контакт за зареждане. 
 
 

Facebook коментари