fbpx Dacia Duster 2018 - офроуд забавление (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Dacia Duster 2018 - офроуд забавление (ВИДЕО)

Test drive

Dacia Duster 2018 - офроуд забавление (ВИДЕО)

 

Появата на новия Dacia Duster се очакваше с голям интерес в автомобилния свят и преди по-малко от три месеца имах възможността да ви го покажа отблизо по време на първите международни тестове на модела в Гърция, където при пролетни температури имахме възможност да изпитаме качествата на модела при различни терени. Включително и един специално подготвен впечатляваш офроуд в „гърлото” на действаща мраморна мина (в това видео, особено в края може да видите как се представи Duster).

 

Преди седмица обаче в България имахме възможността да изпитаме качествата на Duster на роден терен из черните пътища на планината Осогово, където накрая завършихме със скоростно вечерно каране по заледен път.

Новият Duster, освен, че е много променен като дизайн, за което има заслуга българският дизайнер Емануил Клисаров, има пълен редизайн в интериора. Крайният резултат е много по-красив и модерен автомобил, като в същото време е запазил гените на марката.
Ако в предишните поколения едни от основните забележки бяха именно по отношение на дизайна, твърдата, леко дървена возия, шумът в купето, които сега в изключително голяма степен са преодолени, то офроуд качествата бяха безспорни и именно това беше най-голямото предимство на модела. На практика имаш един истински SUV за много добра цена.

Този факт продължава да е валиден с още по-голяма сила, тъй като са направени качествени промени в негативите, които споменах, добавени са доста новости и подобрения, офроуд качествата са още по-добри, а цената е почти запазена.

 

 

Когато тествахме Duster на офроуд полигона в атинската мина, признавам, че някои от елементите бяха на ръба на собственото ми чувство за самосъхранение, но автомобилът ги преодоля без проблем. В Осоговската планина нямаше толкова сложни терени или по-скоро те бяха доста леки за модела, но все пак високият просвет (21 см), ъглите на заход и на отход от съответно 30° и 33°, 4X4 мониторът, който обединява компас и известява водача в реално време за ъгъла влязоха в реално действие, които ви предлагам да видите в следващото ВИДЕО.

Имаше обаче друго изпитание, което беше новост за нас - поведението на автомобила в зимни условия. И за да бъде ефектът пълен, специален пилот на теста беше автомобилният шампион Митко Илиев, който е и лице на марката. Пристигаме на ски писта Осогово в сумрак, вече са -8 градуса, а вятърът така бръсне, че усещането е за -18. Мисля си: ”Не можеше ли по светло да дойдем тук, ами трябва сега и с тъмното да се борим?!”. И докато размишлявам, Митко ми казва: „Качвай се в колата да те повозя!”. Пътната отсечка, която е отцепена, се гъне в завои, а покривката е сняг, лед и тук-там асфалт – идеална за изпързалване.

 

Потегляме и тогава осъзнавам, че всъщност за първи път от както познавам Митко (сигурно повече от 15 години), съм на съседната седалка до него. Е, чудесна премиера да те вози 8-кратен шампион – тъмно, полузаледено, високопроходим автомобил, Duster. Ако търсите някой път адреналин – пожелавам ви това преживяване. Летим със 100 км/ч, но Митко влиза в завоите със 150% сигурност, на места усещам как колата поднася, обаче той веднага я вкарва в правия път.

- Как го правиш, бе Митко?!
- Ами, Инче, аз цял живот това правя!
- Дадено ти е от Господ, не става само правене и учене!

Когато паркираме изведнъж се осъзнавам, че автомобилът всъщност е Dacia Duster! Каква изненада, докато Митко шофираше си мислех, че е със състезателния си автомобил…

 

След това яко подгряване, при което замръзналите ми ръце вече бяха потни, беше ред ние да шофираме, вече на друга отсечка със завои, с напълно снежна и заледена настилка. Почти като на рали Финландия. Е, няма как да сме Митко Илиев и затова всеки според възможностите си и тези на автомобила. А Duster се представя отлично, стига да не се правиш на пилот изпитател, защото тогава половин метровите снежни бордове на пътя са твои. В тъмното, на светлината на фаровете виждам как пътят блести – на практика почти постоянно караме по лед, което е най-сложното и въпреки, че лично на мен, по принцип това е едно от най-неприятните шофирания, усещам, че автомобилът е сигурен. Duster затвърди още повече впечатленията ми за неговите офроуд качества. Вече съм убедена, че именно с него ще успея да стигна през зимата до вилата ни в балканското село Гумощник, а там като завали сняг, си оставате цяла седмица…:)

 

Facebook коментари