fbpx Можем ли да станем напълно автономни при пътуване? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Можем ли да станем напълно автономни при пътуване?

 

Представете си свят, в който може да пътувате на дълги разстояния, без необходимостта от летища? Свят, в който можете да избегнете задължителните процедури за сигурност, дългите часове чакане, шума и тълпите на аерогарите? Ами ако вместо това имате собствена кабина, първа класа, която да ви вземе от вкъщи и да ви отведе където пожелаете?

Именно това е визията за бъдещето пътуване, която Volvo представя днес, с новата концепция 360с – цялостна визия за автономно, електрическо, свързано и безопасно пътуване.

Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.

Концепцията 360с предлага 4 възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление.

„Бизнесът ще се промени през идващите години и Volvo трябва да е водеща фигура в тази промяна“, заяви Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Автономното управление ще ни позволи да направим следващата голяма крачка в безопасността, но също така ще отвори възможност за реализиране на нови бизнес модели и ще позволи на потребителите да прекарат времето в автомобила си така, както пожелаят“.

Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. В САЩ например, през изминалата година над 740 млн. пътници са ползвали вътрешните полети. Най-натоварените маршрути, като Ню Йорк – Вашингтон, Хюстън – Далас, Лос Анджелис – Сан Диего, отнемат на пътниците повече време за придвижване със самолет, отколкото с автомобил, като се включи транспортът до летището, проверките за сигурност и изчакването на полета.

„Вътрешните полети изглеждат привлекателни на пръв поглед, но всъщност не са“, заяви Мартен Левенстам, старши вицепрезидент по корпоративната стратегия във Volvo Cars.

Кабината за спане в 360с позволява да се насладите на премиум комфорт и спокойно пътуване през нощта и да се събудите свежи на крайната дестинация.

Освен разкриването на възможности за нови клиенти, концепцията 360с може да повлияе на бъдещето на пътуването, на инфраструктурата и на екологичния отпечатък на модерното общество. Тя не просто преосмисля начина, по който хората пътуват, но и начина, по който общуват с близките и приятелите си и как прекарват времето си в града.

Концепцията 360с е първата крачка към широка дискусия за потенциала на автономните технологии и възможността за фундаментална промяна на обществото по много начини.