fbpx История на пластмасовите картончета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

История на пластмасовите картончета

Разплащането с карти отдавна е нещо нормално за страните от Европа и Америка и дори и най-малки суми се плащат с тях. В България ползването на кредитните карти също се е увеличило, макар че ще ни трябва повече време, за да спрем да носим пари в брой, когато тръгнем по магазините. Но от къде започва историята на пластмасовите картончета?

Използването на кредитни карти започва през 1920 г., а родител на този вид кредит е САЩ. Тогава големите частни фирми за петрол и хотелските вериги започват да предлагат такова разплащане на своите редовни клиенти. Въпреки това самата концепция за кредитните карти се появява 30 г. по-рано (1890 г.) в Европа, но не успява да намери съмишленици и остава нереализирана.

През 1938 г. различните компании в САЩ започват да приемат и чужди кредитни карти при разплащане. Дотогава всяка компания издавала собствени карти, които били валидни само за техните продукти. В момента можете да извършвате покупки с каквато и да било кредитна карта във всеки магазин.

В началото кредитните карти не били от пластмаса - правели се главно от метални пластини и пресована целулоза. Джон Бигинс е първият банкер, който пуска кредитните карти като услуга в банката, която ръководи. Това става през 1946 г. в Бруклин, Ню Йорк. Той е и първият, който пуска програмата “Зареди я” за клиентите на банката. С тази услуга търговците могат да използват кредитната карта в момента, а след това да покриват изразходваните суми.

През 1950 г. Diners Club издават първата си кредитна карта. Тя е създадена от основателя на клуба Франк Макнамара с цел да се обслужват ресторантските сметки. Всеки може да се храни в нюйоркските ресторанти без пари, ако има кредитна карта Diners Club.

Картите American Express се появяват през 1958 г. Американската банка пуска свой модел кредитни карти по-късно същата година. Сега тези карти са известни под името Visa.
За да се печели от кредитните карти се удържа комисионна от съответната банка
Това също е идея на Франк Макнамара, който обаче начислява комисионна не от името на банката, а от името на кредитните карти с марка Diners Club. Той въвежда тази мярка през 1950 г. и започва да събира по 3 долара годишно от всеки притежател на такава карта. За бързото развитие на кредитните карти говорят най-добре цифрите. В началото Макнамара раздал “промоционално” 200 хартиени карти Diners Club на свои приятели и познати. Това става в началото на 1950 г. - в края на годината хората, ползващи тези карти са 20 000.

През 70-те години кредитните карти жънат голям успех в щатите

Конгресът на САЩ разрешава изпращането на активни кредитни карти на хора, които нямат такива. Така започва масовата кампания за промотирането на този начин за разплащане.
В страните, в които качеството на живот се повишава - кредитните карти влизат в широка употреба. В тези страни хората пътуват по-често, пазаруват повече и имат все по-големи материални потребности. Така съвсем естествено се появява и нуждата от кредитна карта. Повечето магазини, бензиностанции, авто- и аерогари приемат разплащания с кредитни карти, за да привлекат колкото се може клиенти.